Je to paradox, ale zřejmě nejvíc plýtvá jídlem generace Z
Takzvaná generace Z se pokouší žít udržitelně, ale třeba jídlem zřejmě plýtvá ze všech generací nejvíc. Tvrdí to vědci z Mendelovy univerzity, ale zatím nemají tzv. tvrdá data. V následujících letech proto budou zkoumat odpad z vysokoškolských kolejí, analyzovat deníkové záznamy mladých a zapojí do zkoumání i umělou inteligenci. Vědci ale hlavně chtějí mladé naučit neplýtvat.
Víc si poslechněte ve Vědě Plus, kde také mj. uslyšíte:
- Léčba termálními prameny může být cestou, jak reagovat na stárnutí populace
- Mozky plazů a obojživelníků se za stovky milionů let skoro nevyvinuly. Čím to je?
- Národní technické muzeum pořádá Recyklační víkend. Můžete totiž svůj vysloužilý elektrospotřebič darovat.
Vědou Plus provází Lukáš Matoška.
Související
-
Jak Jan Pokorný přistupuje k plýtvání jídlem a jezení masa?
Jak Jan Pokorný přistupuje k plýtvání jídlem a jezení masa?
-
Plýtvání jídlem? „Inspirací by nám měly být naše babičky,“ radí šéfkuchař restaurace Sůl a řepa
Co nás vede k plýtvání? A jak mu zamezit? Poslechněte si speciální vysílání Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus o klimatickém i sociálním problému plýtvání.
-
Plýtvání jídlem je dnes běžné, proto vás naučíme, jak použít starý chleba
Před sto lety se jídlem rozhodně neplýtvalo. Dojedl se každý kousek chleba, než se upekl čerstvý. Dnes je to ale jinak.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.