Je to tak a ne jinak! Sondu do životů Generace Z přináší Twisted DV, Rico Nasty a Rachel Chinouriri

24. duben 2024

Irská post-punková senzace Fontaines D.C. servíruje hymnu pro všechny astmatiky a Rachel Chinouriri pokračuje v krasojízdě silných singlů. Filipínský synth-punker Eyedress zase vydává desku, na níž figuruje mimo jiné Rico Nasty a americký producent Machine Girl na novém EP spojuje manga komiksy s elektronikou. V tuzemsku se po až nezdravě dlouhé odmlce vrací kapela ROLE a rapová crew Twisted DV trénuje nový “zakouřený” zvuk na singlu Smoketone. It Is What It Is!

Fontaines D.C. - Starburster

Credits: Carlos O’Connell, Conor Curley, Conor Deegan III, Grian Chatten, Tom Coll, James Ford
Label: XL Recordings
Album: Romance

Irská post-punková senzace Fontaines D.C. ohlásila nové album, bude se jmenovat Romance a vyjde na konci srpna letošního roku. Desku s kapelou natočil v Paříži producent James Ford (Arctic Monkeys, Jessie Ware, Depeche Mode). Pilotním singlem z desky je hymna pro všechny astmatiky Starburster, v níž Grian Chatten vypráví o panické atace, kterou měl na stanici londýnského metra. Track má úzkostně-surreální text, v němž Chatten mluví o kousání do telefonu, přesto se skladba nese v duchu chytlavého disco-rocku. Podle kytaristy Conora Deegana bude čtvrté album Fontaines D.C. o romantickém ideálu, který členové kapely mají o své rodné zemi.

Eyedress - It's All In Your Head ft. Rico Nasty

Credits: Idris Ennolandy Vicuña, Mike Crossey, Zach Fogarty, Maria-Cecilia Simone Kelly
Label: RCA
Album: Vampire In Beverly Hills

Filipínský synth-punker Idris Ennolandy Vicuña alias Eyedress vydal minulý týden mixtape Vampire In Beverly Hills, která je věnovaná jeho současnému bydlišti. Nahrávka má 34 tracků, jsou na ní slyšet třeba Cuco, Wild Nothing, Dam Funk, Eyedressova manželka Elvia a také rapperka Rico Nasty, která hostuje ve skladbě It's All In Your Head. Ta skvěle ukazuje, jak Eyedress umí míchat rap, post-punk a osmdesátkovou gotiku. Dělá to už od roku 2017, přičemž většina fanoušků ho zná díky virálnímu hitu Jealous, který bouchl na TikToku.

Twisted DV - Smoketone

Credits: Artemij Birjukov, Šimon Popelka, Jonas Sloboda, marble boy, vizinë
Label: self-released
Album: Smoketone single

Pražská rapová crew Twisted DV se od zbytku domácí scény liší tím, že nerapuje česky, ale svým vlastním jazykem, který vychází z angličtiny. Existují od roku 2021 a po loňském albu DV Season a EPčku Kembalah teď DirtyThePressa a vizinë vydávají nový singl, který se jmenuje Smoketone. Track produkovali Arty, marble a jonassloboda a dvojice o něm mluví následovně: „Skladbu tvoří monology Dirtyho a vizina. Výstupy mají vlastní příběh, nejsou navazující, avšak smyslově sjednocené momentální ventilací našich osob.“ Twisted DV také přiznávají, že neobvyklý beat jim pomohl více experimentovat a nedržet se norem.

Rachel Chinouriri - It Is What It Is

Credits: Leroy Clampitt, Rich Turvey, Rachel Chinouriri
Label: Parlophone UK
Album: What A Devastating Turn Of Events

Rachel Chinouriri pokračuje v úspěšném tažení silných singlů. Na novince It Is What It Is anglická písničkářka z Croydonu popisuje, jak je někdy náročné být ve vztahu s někým, kdo vůbec nekomunikuje. V intru skladby zazní kromě Rachel Chinouriri také Olivia Dean. O skladbě mimo jiné řekla: „Rozhodně jsem měla malichernou náladu. Je to zajímavé, protože lidé jsou plní chyb a já mám tu čest procházet terapií, která mi masivně pomohla na mé cestě seberozvoje. Přesto jsou chvíle, kdy chcete být opravdu "petty", protože vám někdo ublížil.“ Další důkladnou sondu do životů Generace Z přidáváme už teď do playlistu.

ROLE - Cesta

Credits: Richard Sysel, David Krátký, Lukáš Palán, Tomáš Havlen, Tomáš „Gaex“ Karásek
Label: self-released
Album: POHLEDY

Pražská trojice ROLE nás v roce 2016 uhranula albovým debutem RÁNA, na kterém Richard Sysel, Šimon Kukač a David Krátký nabídli svěží kytarový zvuk, poetické české texty a šviháckou estetiku. Po účasti ve finále Startéru, zaslouženém hypu okolo na Cenách Apollo nominovaného alba a jeho koncertních podob se ROLE odmlčeli, a to na hodně dlouhou dobu. Šimon Kukač se mezitím vydal na sólovou dráhu pod pseudonymem VIRVAL. Osm let poté ROLE ohlašují své druhé album, bude se jmenovat POHLEDY a vyjde letos v květnu. V pozměněném složení s kytaristou Lukášem Palánem zůstávají věrní kytarám, ale svůj zvukový rejstřík posouvají o kus dál. Od osmi skladeb slibují tematizování vztahu k sobě samému, ale i úzkosti a všední každodennosti reality. Pilotní singl Cesta si v demo podobě může věrné fanouškovstvo pamatovat ještě z koncertů, nahrávkou ale potvrzují, že neztratili lehkost ani civilnost – pro ROLE typické atributy. O režii videoklipu se postaral Oliver Beaujard, nová deska se bude křtít 8. května v Brně a o den později v Praze. Jako support vystoupí slovenští Bad Karma Boy.

Machine Girl - Dance In The Fire

Credits: Matt Stephenson
Label: FREQ
Album: SUPER FREQ

Americký elektronický producent Matt Stephenson pokračuje pod pseudonymem Machine Girl ve vytváření soundtracků a pod značkou FREQ vydává nové EP nazvané SUPER FREQ. Jde o audiovizuální projekt pod taktovkou spisovatele Dai Sata, který je podepsaný pod projekty jako Cowboy Bebop, Ghost In The Shell nebo Samurai Champloo a elektronického producenta a spisovatele Nicoly Kazimira. Dohromady vytváří novou mangu FREQ, tu propojují s labelem stejného jména, jež má japonský komiks obohatit soundtrackem. Nové EP ale funguje i jako samostatný celek a Machine Girl si na něm zachovává svou zvukovou estetiku. Jsou tu ke slyšení chaotické smyčky bicích, zkreslené synťáky a Stephensonovy punkové vokály. Do naší rotace putuje track Dance In The Fire.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.