Je třeba být vděčný za to, co je. Osudy Leo Pavláta, novináře, spisovatele a diplomata

16. červen 2023

Osudy Leo Pavláta českého židovského novináře, spisovatele a diplomata zahrnují mezníky od dětství, kdy rád sportoval, až po funkci ředitele Židovského muzea v Praze, kde v červnu 2023 končí.

Technická spolupráce: Jan Brauner
Připravila: Lenka Kopecká
Premiéra: 12. 6. 2023

Leo Pavlát po válce vyrůstal s matkou. Svůj vztah k ní působivě líčí v prvním díle, kde vzpomíná: „Maminka jako jediná ze sedmnáctičlenné rodiny přežila válku a nikdy se z traumatu nezbavila.“ Jeho povídání se tematicky soustředí na dospívání, studia žurnalistiky za normalizace, práci v nakladatelství Albatros v umělecko-naučné redakci (1975).

Zájem o židovské dějiny, duchovní proudy, hebrejštinu a nakonec i přijetí víry Leo Pavláta formovaly a posunovaly k zajímavým lidem, nakonec i ke klíčové pracovní příležitosti. Po roce 1989 působil čtyři roky jako diplomat v Tel Avivu.

V osudech se dále zmiňuje například o vlivu židovské víry, o přátelství s Karolem Sidonem a dalšími osobnostmi, o poslání a fungování i ochraně židovským památek, o složitých covidových časech.

Svou pracovní kariéru letos v červnu završí v Židovském muzeu v Praze, kde působil téměř 29 let„Svým zaměstnavatelům jsem byl dlouho věrný,“ říká Pavlát. Na aktivní odpočinek i na nové výzvy se dle svých slov těší.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související