Jedinou koordinovanou vojenskou akcí Varšavské smlouvy byla okupace Československa v srpnu 1968

24. říjen 2023

Po druhé světové válce zůstala Evropa rozdělená na dvě části. Západ osvobozený demokratickými spojenci a východ ovládaný Sovětským svazem. Stejně bylo rozděleno i poražené Německo.

Jako obrana před postupem Sovětů dál na západ vznikla v roce 1949 Severoatlantická aliance. Jejím členem se v roce 1955 stalo i Západní Německo a to byl hlavní důvod, proč státy východního bloku vytvořily svou vlastní vojenskou alianci.

Protože dohodu podepsali zástupci osmi zemí 14. května 1955 v hlavním městě Polska, začalo se tomuto sdružení říkat Varšavská smlouva. Armády takto spřátelených zemí se v následujících desetiletích soustavně připravovaly na útok ze Západu, který však nikdy nepřišel.

I když v základní listině Varšavské smlouvy se píše o respektování nezávislosti členských států a nevměšování se do jejich vnitřních záležitostí, pravý opak se stal skutečností. Jedinou koordinovanou vojenskou akcí Varšavské smlouvy byla okupace Československa v srpnu 1968. Podílelo se na ní pět armád.

Jednotky Sovětského svazu pak v zemi zůstaly 23 let. Po pádu železné opony ztratila Varšavská smlouva význam i moskevské vedení. Dohodu o jejím rozpuštění podepsali zástupci členských států 1. července 1991 symbolicky v Praze.

autor: Jan Herget
Spustit audio