Jelen Standa se v Lánské oboře zabydlel. Na Kvildě mu hrozilo utracení, tady si užívá si klidu a lidem se vyhýbá

23. září 2018 10:11

Šumavský jelen Standa se v Lánské oboře rychle zabydlel. Nikým nerušen si tam spokojeně žije už půl roku. Za napadení návštěvníka ve výběhu na Kvildě mu přitom hrozilo utracení.

Kronika Lesní správy Lány se píše už od roku 1921. Je tam pochopitelně i záznam o tom, že jelen Standa dorazil do Lánské obory. „Bylo to 29. března, kdy byl nejdřív vypuštěn do aklimatizační obůrky, která má necelých 5 hektarů. Po měsíci aklimatizace, která je důležitá i z hlediska platné legislativy, byl vypuštěn pro něj prakticky do volné přírody, což je Lánská obora, která má 3 tisíce hektarů,“ vysvětluje ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.

Tady je teď jelen Standa doma. Lánská obora má sice vyhlídkovou část pro návštěvníky, Standa běhá po lese, kam nemá veřejnost přístup

Standa byl na Šumavě dominantním samcem. V Lánské oboře je na 200 jelenů, kde jsou i čtrnáctiletí samci, takže Standa patří k těm mladším a dominantním není. „Ještě si bude muset počkat,“ dodal Balák s úsměvem.

Převoz jelena Standy zachycuje i kronika Lesní správy Lány. Na cestu z Kvildy se mohl vypravit až poté, co shodil paroží

Standa navíc po návratu do volné přírody získal zpět i svou plachost, chová se jako divoký jelen a před lidmi se skrývá. Přesto se redaktorce Českého rozhlasu podařilo Standu při cestě autem oborou zahlédnout. "Je to on, je to jediný vidlicový desaterák, kterého tu máme,“ potvrdil jí ředitel Lesní správy.

Spustit audio