Jihočeská univerzita slaví 30 let. Výuka se změnila, studenti jsou pořád stejní, říká rektor

8. září 2021

Třicet let uplynulo letos od založení Jihočeské univerzity. Českobudějovická vysoká škola má v současné době osm fakult a navštěvuje ji více než devět tisíc studentů.

Základ univerzity tvořily dvě fakulty – pedagogická, která byla původně pobočkou Univerzity Karlovy, a zemědělská, která spadala pod pražskou zemědělskou vysokou školu. „Při založení Jihočeské univerzity v roce 1991 zároveň vznikly tři nové fakulty, biologická, teologická a zdravotně sociální. Později byly založeny filozofická a ekonomická fakulta a biologickou nahradila přírodovědecká. Nejmladší je fakulta rybářství a ochrany vod, která vznikla v roce 2009,“ vyjmenovává mluvčí Jihočeské univerzity Štěpán Kuděj.

Právě vznik každé fakulty považuje za největší milníky v třicetileté historii školy. Zároveň připomíná, že Jihočeská univerzita získává v posledních letech řadu ocenění. „Dostává skvělá hodnocení a umisťuje se v tuzemských i zahraničních žebříčcích. Jsme například už poněkolikáté v tisícovce nejlepších univerzit světa. Do žebříčku se probojovaly pouze čtyři české univerzity a Jihočeská univerzita je jediným zástupcem těch takzvaně mladých univerzit, které vznikly po roce 1991,“ říká.

Bohumil Jiroušek, Jihočeská univerzita

Podle rektora Bohumila Jirouška měla Jihočeská univerzita při svém vzniku některé výhody. „Bylo to například Biologické centrum Akademie věd, které se podílelo na vzniku tehdy biologické, dnes přírodovědecké fakulty. To vědecké zázemí, ze kterého vyrostla tato fakulta, je také jeden z velkých úspěchů,“ myslí si.

„Dalším velkým úspěchem bylo, když se Jihočeská univerzita spojila s výzkumným ústavem rybářským a hydrobiologickým a nakonec z toho vyrostla fakulta rybářství a ochrany vod, která je také mimořádně úspěšná v mezinárodním měřítku,“ dodává.

Výuka se během uplynulých třiceti let nepochybně změnila. „Máme digitální technologie, učebny vypadají úplně jinak, máme interaktivní tabule, překladatelské kabiny, vyučující používají různé prezentace,“ potvrzuje rektor Bohumil Jiroušek.

Čtěte také

Myslí si ale, že studenti jsou v podstatě pořád stejní. „Mladí lidé jsou už tisíc let pořád stejní, akorát starší generace tvrdí: My jsme takoví nebyli. Byli, jen to prostě zapomněli. Studenti dnes samozřejmě umějí mnohem lépe s moderními technologiemi a podobně, ale v principu jsou pořád stejní,“ říká.

Kampus Jihočeské univerzity se rozkládá v českobudějovické čtvrti Čtyři Dvory. „To je také jedna z našich výhod, kampus je opravdu pěkný. Některé fakulty zase jsou více ve městě a pochvalují si blízkost historického jádra. Máme různá centra se službami pro veřejnost, koleje, menzy, moderní výukové prostory,“ připomíná rektor.

Veřejnosti je přístupná například Akademická knihovna. „Ta vznikla v roce 2010 sloučením fondů bývalých knihoven fakult. Nabízí více než 450 tisíc svazků knih a časopisů a desítky elektronických časopisů a elektronických knih,“ doplňuje Štěpán Kuděj.

Celý rozhovor s rektorem Bohumilem Jirouškem a tiskovým mluvčím Štěpánem Kudějem o minulosti i současnosti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích si poslechněte online.

Spustit audio

Související