Jihočeský hejtman a generální ředitel ČEZu podepsali smlouvu o vzniku společnosti South Bohemian Nuclear Park

21. září 2022 11:42

Nová obchodní společnost South Bohemian Nuclear Park ve středu vznikla na jihu Čech. Podepsáním smlouvy to za přítomnosti premiéra Petra Fialy stvrdili v Hluboké nad Vltavou zástupci Jihočeského kraje, společnosti ČEZ a Ústavu pro jadernou bezpečnost Řež. Společnost plánuje výstavbu prvního modulárního nukleárního reaktoru v Česku.

Malé modulární reaktory budou v budoucnosti zdrojem energie v menších lokalitách. Jde o pilotní projekt v České republice.

Generální ředitel Ústavu pro jadernou bezpečnost Řež Daniel Jiřička vysvětlil, že modulární reaktor je podobný těm, které fungují ve velkých jaderných elektrárnách v Temelíně nebo Dukovanech. Je ale třikrát menší a pochopitelně má i třikrát menší výkon.

Na ploše o velikosti fotbalového hřiště je v budově modul a také další přídatná zařízení. Výška reaktoru dosahuje pěti metrů, průměr je zhruba čtyři metry. Toto zařízení není ve světě žádnou novinkou – využívá se například v ledoborcích a ponorkách. Výhodou malého modulárního reaktoru je podle Daniela Jiřičky také to, že dá montovat přímo na staveništi.

Nový malý modulární reaktor by měl vyrůst v areálu Jaderné elektrárny Temelín už za deset let, v roce 2032. Vyplývá to z dohody mezi Jihočeským krajem a společností ČEZ. Ta spolu s dceřinou firmou – Ústavem pro jadernou bezpečnost Řež – podepsala s krajem smlouvu o vzniku společnosti South Bohemian Nuclear Park, která se přípravou pilotního projektu zabývá.

Práce výrazně urychlila současná energetická krize a potřeba posilování energetické bezpečnosti. Areál v Jaderné elektrárně Temelín poskytuje chráněný, prozkoumaný prostor, odborné pracovníky – to vše hraje důležitou roli při plánování, výstavbě a provozu.

Podle premiéra Petra Fialy projekt představuje jeden z důležitých kroků k nezávislé a udržitelné energetice a pomůže dostat Českou republiku na špičku, pokud jde o inovace a rozvoj jaderné energetiky.

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš řekl, že tato zařízení by měla být doplňková k těm velkým, jako jsou elektrárny v Temelíně a v Dukovanech. Zmínil i to, že jde o další krok k tomu, aby česká energetika byla v budoucnosti nejenom nezávislá na ruském plynu, ale také vedla k přijatelným cenám energií v zemi.

Jihočeský hejtman Martin Kuba doplnil, že modulární reaktory by navíc urychlily přechod na bezemisní energetiku.

Spustit audio

Související