Jihočeský kraj investuje rekordní částku 4,7 miliardy. Nejvíc peněz půjde na dopravní stavby

16. prosinec 2022 09:43

Jihočeský kraj v příštím roce proinvestuje rekordní částku zhruba 4,7 miliardy korun. Rozhodli o tom krajští zastupitelé, kteří schválili návrh rozpočtu. Hejtmanství počítá s příjmy ve výši skoro 24,5 miliardy korun, výdaje mají být zhruba o 1,4 miliardy korun vyšší. Schodek kraj pokryje z dřívějších rezerv a přebytků. Největší objem investic směřuje do výstavby dopravní infrastruktury.

„Nejnákladnější investiční akcí je dokončení Jižní tangenty, potom dokončení obchvatu Vlachova Březí, totální rekonstrukce mostu v Týně nad Vltavou, dokončení mostu v Plané nad Lužnicí. Jsou to desítky dopravních staveb, které zahajujeme, nebo dokončujeme,“ vyjmenovává náměstek hejtmana pro finance Tomáš Hajdušek.

Kraj vydá peníze třeba také na výstavbu centra sociálních služeb v Jindřichově Hradci nebo na rozšíření muzea Jana Žižky v Trocnově. Zhruba 350 milionů korun si hejtmanství nově nechává na takzvanou energetickou rezervu. „Nelze předvídat, co se příští rok stane, proto si necháváme tato zadní vrátka,“ říká Tomáš Hajdušek.

Čtěte také

Dalších 230 milionů korun pojme Krajský investiční fond, ze kterého v příštím roce budou moct obce a města opět čerpat dotace na své infrastrukturní projekty. „Díky němu opravdu rostou ve městech a obcích sportovní haly, školy, školky a další zařízení,“ připomíná hejtman Martin Kuba.

„Rozpočet je velmi proinvestiční a nemáme žádný úvěr, nepotřebujeme ho, hospodaříme tak, že si peníze půjčovat nemusíme. Měli bychom předávat dalšímu vedení kraje rozpočet stabilizovaný a dokonce ještě s nějakou finanční rezervou,“ dodává.

Návrh rozpočtu podpořili i někteří opoziční zastupitelé, například většina klubu Pirátů. Jeden z jeho členů Dan Leština se ale hlasování zdržel. Nelíbí se mu například, jak kraj v rozpočtu přistupuje k oblasti životního prostředí nebo sociálních služeb. „Já se zabývám zejména životním prostředím a diskuze se vedla i o dotacích do sociální oblasti, protidrogové politiky. To jsem reflektoval do svého hlasování,“ uvádí.

Žádosti o dotace z Krajského investičního fondu začne krajský úřad přijímat v půlce ledna příštího roku.

Spustit audio

Související