Jihočeští trubači původně chtěli hrát jen pro radost na naháňkách a plesech, teď jsou mistry Evropy

15. říjen 2023

Mistrovství Evropy mysliveckých trubačů vyhrál soubor z Českých Budějovic. K titulu mistrů Evropy v Es rozích přidali Jihočeští trubači navíc titul vicemistrů v ladění in B.

Soubor Jihočeští trubači vznikl v roce 2009. „Tehdy to byl malý začátečnický soubor o čtyřech lidech. Scházeli jsme se pro radost s tím, že budeme hrát na honech, naháňkách, mysliveckých plesech. Jak jsme se ale rozrůstali, tak jsme chtěli i jezdit na soutěže a zdokonalovat se,“ vypráví vedoucí Robert Tauer.

V současnosti soubor tvoří 14 hráčů na lesní roh. „Hrajeme na úplně obyčejné lovecké rohy bez klapek. Celý nástroj se ovládá pouze dechem a rty, případně takovou technikou krytí, kdy se zakrývá ozvučník rukou,“ popisuje Robert Tauer.

Jihočeští trubači působí pod českobudějovickým okresním mysliveckým spolkem. Pravidelně pořádají koncert k poctě svatého Huberta v síni Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích. Ten se letos uskuteční 20. října, vystoupí na něm také Prácheňští trubači, dva soubory z Rakouska a dětský trubecký sbor.

Celý rozhovor s Robertem Tauerem, vedoucím souboru Jihočeští trubači, si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související