Jiří Kratochvil: Liška v dámu. O velké lásce ve zlých časech, o naději a cestě ke svobodě

Silný příběh liščí krasavice vyšlechtěné v Moskvě a pověřené tajným úkolem, která se v době studené války zamiluje do brněnského dělníka zpracovaného Státní bezpečností. Poslechněte si četbu na pokračování z románu Liška v dámu, za nějž získal spisovatel Jiří Kratochvil cenu Magnesia Litera. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkují: Jan Kolařík, Barbora Goldmannová
Připravil: Miloš Voráč
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 15. 3. 2021
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Četba nás zavádí nejprve do Institutu experimentální medicíny I. P. Pavlova, který má svými experimenty pracovat na tom, aby Hospodář mohl hospodařit na celé téhle planetě ... ji ovládnout jak shora z kosmu, tak i zespodu, ze zvířecích hlaviček. Označení Hospodář odkazuje ke Stalinovi a jeho panování. A Kratochvil, který mimochodem vystudoval češtinu a ruštinu, si pohrává s představou, co by se mohlo dít, kdyby vládce Stalinova typu mohl skutečně prostřednictvím vědy (například genetických manipulací) ovládat nejen svět lidský, ale i zvířecí a vlastně celý kosmos.

Liška rozvědčice

Přebal knihy Liška v dámu Jiřího Kratochvila

Vypravěčkou části příběhu je Liška Sylva, která tu byla zkonstruována pro roli rozvědčice. Spisovatel – demiurg tohoto příběhu – nechává proměnit lišku v dámu a opět obrůst liščí srstí. Sám v autorské poznámce připomíná román Davida Garnetta Lady into Fox i Vercorsův román Sylva – české překlady obou těchto knih vyšly ve druhé polovině 60. let 20. století. A vysvětluje: Navázal jsem na oba romány a spojil liščí příběhy, proměnu lišky v dámu a zas zpátky v lišku, a na rozdíl od Garnetta a Vercorse jsem je zasadil do historického kontextu a sledoval pak obě proměny krok za krokem.

Estébák Pavlík

Druhá linie příběhu, s první se propojující, je vyprávěna v er-formě s občasnými vstupy autorského vypravěče. V té se zpočátku ocitáme v Brně, v sídle STB na Lenince, kde je zase pro úlohu agenta školen mladý inteligentní dělník Pavlík.

Čtenáři a posluchači sledují nejenom, jak dopadne setkání těchto dvou neobvyklých hrdinů, ale i to, jak se za kulisami dějin, v zlopověstných laboratořích mocipánů, snovají nitky příběhů, které tak či onak dopadají na nás všechny.

autoři: Alena Blažejovská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.