Jiřího Peteru z hradecké fakultní nemocnice zařadil časopis Forbes mezi 50 nejlepších lékařů Česka

2. únor 2024

4. února si připomínáme Světový den boje proti rakovině. Jeho smyslem je zvýšit všeobecné povědomí o této civilizační nemoci a vyvracet některé mýty, které se s ní pojí. Hostem Pátečního Habaděje je prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D., přednosta Kliniky onkologie a radioterapie FN HK, který podle hodnoceni časopisu Forbes v minulém roce patří mezi 50 nejlepších lékařů České republiky.

Jsem člověk a nic lidského mi není cizí. Tak zní motto, které původně vyslovil římský básník Terentius. A dnes jej převzal také uznávaný lékař, profesor Jiří Petera. Naprostá kapacita v oboru onkologie působí jako přednosta Kliniky onkologie a radioterapie Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Blahopřejeme k onomu zařazení prestižním časopisem Forbes mezi padesátku nejlepších lékařů u nás!
Mě to spíše překvapilo a uvedlo do rozpaků. Protože znám celou řadu kolegů, kteří by si to jistě zasloužili víc. A navíc, jestli jsem já něčeho dosáhl, tak to bylo především díky mým spolupracovníkům, kteří mne k tomuto ocenění dá se říci obrazně vynesli na svých ramenou.

Mě to ocenění spíše překvapilo a uvedlo do rozpaků. Protože znám celou řadu kolegů, kteří by si ho jistě zasloužili víc.
prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D., přednosta Kliniky onkologie a radioterapie FN HK

Na druhou stranu to samozřejmě potěší. A myslím si, že to dává tušit, že dobrá medicína se nemusí dělat pouze v Praze.

Čtěte také

Jaká byla vaše cesta k lékařství? Kdy jste poprvé vytušil, že se stanete lékařem? Bylo to už vaše dětské přání?
To bylo přání mé maminky, která si vždy přála, abych vystudoval medicínu a léčil rakovinu. A protože jsem byl poslušný syn, tak jsem ji poslechl. Udělal jsem dobře, protože medicína dokáže naplnit celý váš život. A onkologie je úžasný, dynamicky se rozvíjející obor, kde má lékař obrovskou šanci být svým pacientům velmi užitečným.

Pojďme se podívat na to, co vám dělá radost. Nevadí, když si dáme tři kafíčka denně, když mluvíme o zdravém životním stylu?
Myslím si, že nevadí. I já funguji na kontinuální přívod kofeinu. Myslím, že medicína je na pomezí přírodovědných a humanitních věd, protože lékař na jednu stranu musí znát anatomii a biologii těla, a na druhou stranu musí s pacientem komunikovat, takže musí znát lidský život a musí znát lidskou psychiku.

Maminka si vždy přála, abych vystudoval medicínu a léčil rakovinu. A protože jsem byl poslušný syn, tak jsem ji poslechl. A udělal dobře.
prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D., přednosta Kliniky onkologie a radioterapie FN HK

A věřím, že mu v tom pomáhá, pokud má nějaké své koníčky a své záliby, protože ty člověka obohacují, protože jsou prevencí syndromu vyhoření. Mou oporou je v první řadě manželka, moje rodina, ale jedním z mých nejrůznějších koníčků je hudba. Když jsem byl kluk, tak jsme s tatínkem hráli na čtyři ruce na piano.

Čtěte také

To byly zážitky, na které si snad každý den vzpomenu. Přivedlo mne to k zájmu o klasickou hudbu a mí oblíbení skladatelé, zejména Beethoven a Händel a jejich hudba, dokáží povzbudit v těžkých chvílích. Když člověk propadá nějakým depresím, tak ho prostě muzika popadne a postaví na nohy.

Druhým mým velkým koníčkem je historie, zejména ta antická. K tomu mne přivedly kdysi knížky Vojtěcha Zamarovského a potom edice Antická knihovna. Mým milovaným autorem je Plútarchos a oblíbeným filozofem Epikuros. A kliniku už 25 let řídím podle zásad Marka Aurelia, římského filozofa a císaře. A kupodivu klinika docela dobře funguje. Ale to je zejména zásluha celého našeho týmu.

Čtěte také

Měl jste čas zhlédnout seriál Smysl pro tumor, který se na vaší klinice natáčel?
Ten seriál mne provází od samého začátku natáčení, protože to téma je onkologické. Pan ředitel prof. Palička mě tenkrát pověřil spoluprací s Českou televizí, takže mým úkolem bylo jednak organizovat natáčení tak, aby to nekolidovalo s provozem kliniky. A jednak se podívat, jestli po stránce medicínské tam nejsou nějaké velké prohřešky.

A musím říct, že ty jednotlivé scénáře mne velmi zaujaly a pak jsem pochopil, že ten příběh má hloubku. Autorem předlohy je pacient, Belgičan, který sám na sobě ono onemocnění a všechny strachy a emocionální dopady zažil. A dokázal to zpracovat tak, že seriál je velmi věrohodný a povedený. A navíc, což mě těší jako Hradečáka, je provázaný krásnými záběry Hradce Králové i naší fakultní nemocnice.

Lada Klokočníková a Jiří Petera v rozhlasové kavárně

Natáčelo se na různých pracovištích nemocnice a veškerý personál byl velmi vstřícný. Na druhou stranu také Česká televize byla velmi citlivá a nemyslela si, že my jsme tam kvůli natáčení, ale snažila se, aby se naopak natáčení přizpůsobilo provozu. Takže se natáčelo o víkendech, zkrátka v časech, aby to nekolidovalo s provozem, abychom nezpůsobili diskomfort pacientům.

A ta spolupráce byla excelentní. České televizi děkuju jednak za onu ideu tento seriál na tak těžké téma vůbec natočit, ale i za to, jak se celý projekt povedl.

Kompletní rozhovor s prof. MUDr. Jiřím Peterou, Ph.D., přednostou Kliniky onkologie a radioterapie FN HK, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související