Jižní Čechy mají nejlepší rybářské revíry v republice. Přivést děti k vodě mají kroužky

15. březen 2018

Několik místních organizací má Český rybářský svaz v Českých Budějovicích. Na podporu rybářského sportu a výchovu mládeže se zaměřuje organizace číslo tři. Vede ji Josef Luxa, který je už téměř třicet let státním trenérem rybolovné techniky.

K získání rybářského lístku potřebujete hlavně chuť. Je nutné absolvovat školení a závěrečný test. „Každý rybář, který o to má zájem, zvládne test bez problémů,“ říká Josef Luxa. Po zkouškách získá rybářský lístek, jehož cena je pro členy Českého rybářského svazu zvýhodněná. Mimopstruhová povolenka územního svazu stojí 1500 korun, roční pstruhová povolenka pak 1600 korun.

Pro děti do patnácti let pořádá organizace rybářské kroužky. „Dítě chodí alespoň jeden rok do kroužku, kde se naučí základy rybaření a pravidel,“ vysvětluje Josef Luxa.

Hlavním posláním kroužků je dostat děti ven a naučit je, jak se chovat k přírodě i lidem. „Dneska už to není zas tak velký problém, protože už i rodiče sami se snaží dostat děti od počítačů, takže o kroužky je zájem,“ dodává Josef Luxa.

V zimě, když není možné chodit k vodě, se rybářský kroužek věnuje teorii, navazování háčků, sestavování udic a jiným rybářským dovednostem. Děti jsou soutěživé, čehož vedoucí využívají. „Připravujeme na každý kroužek soutěž, kde jsou odměny. Zúčastňujeme se také pravidelně závodů v rybolovné technice po celém kraji a musím říct, že i poměrně často vyhráváme, daří se nám,“ popisuje předseda Místní organizace 3 Českého rybářského svazu v Českých Budějovicích.

Sám Josef Luxa je od roku 1990 státním trenérem rybolovné techniky. K rybaření vedl i své dva syny, kteří jsou mnohonásobnými mistry světa, světovými rekordmany a dnes se také věnují dětem. Mladší syn je vedoucím odboru mládeže, starší vede kroužky rybolovné techniky.

Se svými svěřenci se zúčastňují i soutěže Zlatá udice, kde děti prokazují rybářské znalosti při chytání na plavanou i rybolovné technice. Úspěchy se dostavují. Například loni získali titul krajského přeborníka ve Zlaté udici společně s oddílem místní organizace v Borovanech, se kterou úzce spolupracují.

Podle Josefa Luxy má navíc jihočeský územní svaz ty nejlepší revíry v celé republice. „Má nejvíc vodní plochy a v neposlední řadě je to osazenost těchto sportovních revírů, kde převládá krásná ryba. Rybář má tady krásný výběr z rybářských vod,“ uzavírá.

Spustit audio