„Jsem hrdý na tuhle zemi.“ Osmdesát let od útoku se veterán Ira Schab zúčastní piety v Pearl Harbor. Lidé se mu složili na cestu

Spojené státy si připomínají osmdesát let od japonského útoku na tichomořskou námořní základnu Pearl Harbor. Zahynulo při něm přes 2400 Američanů. Spojené státy druhý den vstoupily do druhé světové války na straně Spojenců. Po loňské pandemické pauze se několik desítek veteránů útoku znovu účastní vzpomínky přímo na Havaji. Stojednaletý Ira Schab se tam vydal díky tomu, že mu Američané na cestu přispěli ve sbírce.

Když 7. prosince 1941 ráno Japonci zaútočili na Pearl Harbor, válečná loď USS Dobbin, na které sloužil Ira Schab, utrpěla jen kosmetické šrámy, stejně jako on sám. Tehdejší muzikant armádní kapely se specializací tuba a klarinet televizi KPTV ukazuje, že přežil jen s odřeným palcem.

Čtěte také

Teď je mu sto jedna let, pietních aktů k osmdesátému výročí útoku na Pearl Harbor se chtěl účastnit, ale rodina ani organizace pro veterány, která mu pomáhá, neměly na cestu peníze. Aby totiž Ira mohl z předměstí Portlandu, kde bydlí, na Havaj odletět, potřeboval doprovod dvou ošetřovatelů. A tak dcera Kimberlee zorganizovala veřejnou sbírku.

„Lidé jsou laskaví“

Při tom všem, co se teď děje, jsem opravdu nečekala, že lidi něco takového podpoří prostě jen proto, že jsou laskaví,“ řekla veteránova dcera lokální televizi KGW8, když se dílo podařilo – Američané cílovou částku vybrali velmi rychle a nakonec poslali o několik tisíc dolarů víc.

Děkuju z celého srdce. Mám vás všechny rád a jsem hrdý na tuhle zemi a na její úžasné lidi,“ děkoval Ira Schab, který si díky tomu oživí vzpomínky na nedělní ráno 7. prosince 1941, kdy i jeho japonské bombardování zastihlo nepřipraveného.

Zrovna jsem vylezl ze sprchy a oblékal si svou nedělní uniformu. V Pearl Harboru sloužil i můj bratr a já doufal, že mě pak najde, protože se na ostrovech vyznal líp než já,“ popsal Schab pro KGW8.

Oba bratři přežili a on se teď ve sto jedna letech v Pearl Harbor účastní ceremoniálů k osmdesátému výročí japonského útoku.

autoři: Jan Kaliba ,
Spustit audio

Související