Jsem starý, už nepotřebuji tolik jíst, slyšíme často od seniorů. To je ale naprosto mylný názor

11. červenec 2018

doc. MUDr. Pavel Těšínský a MUDr. František Vojík jsou hosty naší radioporadny. Téma: malnutrice aneb podvýživa. Specifika výživy seniorů.

Pojmem malnutrice se označuje nedostatečná výživa nebo podvýživa, tedy nedostatečný příjem energie a živin, který ohrožuje jedince závažnými zdravotními komplikacemi. Může vést ke zvýšené nemocnosti a v případě dlouhodobějšího zanedbání i k úmrtí.

Typickým příznakem malnutrice je nezamýšlený váhový úbytek, celkově nízká tělesná hmotnost, nápadně nízký příjem stravy, svalová i celková slabost a také výrazné změny ve výsledcích laboratorních vyšetření.

Malnutrice aneb podvýživa a specifika výživy seniorů

Malnutrice ve stáří patří k poměrně častým jevům a s postupujícím věkem se vyskytuje stále více. Stoupá také v případě závažnějších onemocnění a se snižující se mírou soběstačnosti. Bez zajímavosti není ani fakt, že doma žijící zdraví senioři malnutricí trpí mnohem méně než staří lidé, kteří jsou v péči domovů pro seniory a jiných sociálních zařízeních.

Ve stáří se rovněž objevuje zhoršené trávení a vstřebávání živin a spousta seniorů se potýká také s omezenou hybností, což má vliv na nákup potravin i přípravu pokrmů. K rozvoji malnutrice také přispívá výskyt některých chronických onemocnění a užívání velkého množství léků, mezi jejichž nežádoucí účinky často patří nechutenství.

Malnutrice aneb podvýživa a specifika výživy seniorů

V důsledku toho dojde k úbytku svalové hmoty a snížení celkové fyzické výkonnosti. Logicky se pak zvyšuje riziko pádů, zlomenin a dalších poranění. Imunitní systém postupně oslabuje, což vede k vyšší nemocnosti, větší náchylnosti k infekcím a dalšímu omezení příjmu potravy.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související