Jsme lhostejní a bezohlední. Režisér Dušan D. Pařízek nastavuje Čechům zrcadlo v inscenaci Zdeněk Adamec

3. prosinec 2021

Divadlo Na zábradlí připravilo inscenaci her nobelisty Petera Handkeho Zdeněk Adamec + Jedna scéna (Sebeobviňování). Dnes večer proběhne druhá premiéra. Inscenace uvádí v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka a nadále bude součástí repertoáru Divadla Na zábradlí.

Ukázka z inscenací Zdeněk Adamec a Jedna scéna

Inscenace Zdeněk Adamec je první české provedení textu o humpoleckém studentovi, který se ve svých osmnácti letech v roce 2003 upálil před Národním muzeem. V dopise na rozloučenou nadepsaném „Akce Pochodeň 2003“ pak zdůvodnil svůj čin jako upozornění na ekologické i společenské problémy a jako protest proti soudobému politickému dění, válkám, násilí či lidské ignoranci.

Večer bude vždy složený ze dvou scénických celků a tedy dvou her Petera Handkeho – (Jedna scéna) Sebeobviňování a Zdeněk Adamec. V Divadle Na zábradlí bude Zdeněk Adamec uváděn v překladu ředitele divadla Petra Štědroně. Stejně jako u svých předchozích děl, i v případě inscenačního celku Zdeněk Adamec a Jedna scéna je režisér Dušan D. Pařízek zároveň tvůrcem scénografie. Kostýmy vytvořila výtvarnice Kamila Polívková. Kromě německého herce Samuela Finziho v inscenaci účinkuje Stanislav Majer, Jiří Černý a Martin Pechlát.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.