K rekordní návštěvnosti pardubického zámku pomohla vánoční světýlka

19. leden 2024 10:42

Pardubický zámek, kde sídlí Východočeské muzeum, loni navštívilo téměř 160 000 lidí. V předchozím roce to bylo přibližně 94 000 návštěvníků. Na zvýšené návštěvnosti se výrazně podílela výstava světelných instalací na zámeckých valech.

Z expozic a výstav ve Východočeském muzeu si lidé vybírali především prohlídkový okruh Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách či výstavu k 100. výročí hokejového klubu. Mířili také na kulturní akce jako Velikonoce na zámku nebo Pernštejnské hodování.

Zámek se zvedá

„Máme ohromnou radost. Po letech s náročnou rekonstrukcí a covidovými omezeními si lidé jen postupně nacházeli cestu zpět na výstavy i na kulturní akce. Těší mě, že největší podíl zamířil právě na nový pernštejnský okruh, na naše stálé expozice a výstavy, na doprovodné programy pro veřejnost a pro školy,“ řekl ředitel Tomáš Libánek.

Na valech pardubického zámku jsou pernštejnská děla

Přes 49 000 návštěvníků zhlédlo externí instalaci Světla vyprávějí na zámeckých valech. Výstava tam byla dva měsíce a prezentovala desítky světelných soch. Na muzejní výstavy a akce s nimi spojené zavítalo přes 47 000 lidí, na kulturní muzejní akce přišlo téměř 34 000 lidí.

Dynamo zabodovalo

Čtěte také

Z výstav u veřejnosti bodovalo Dynamo 100, věnované jubileu pardubického hokejového klubu. Během deseti měsíců ji vidělo téměř 9000 lidí. Stálicí je také vyhlídka na zámecké věži s nedávno dokončenou expozicí, na tu loni vystoupalo téměř 6000 lidí. Z kulturních akcí byly nejoblíbenější Velikonoce na zámku, Pardubický festival piva, Pernštejnské hodování a Sladké Vánoce, na které mířilo pokaždé od 3000 do 5000 zájemců.

„Pardubický kraj v minulých letech do zámku i do klíčových muzejních expozic investoval a je milým zadostiučiněním, že to lidé rekordní návštěvností ocenili. S nemalými investicemi počítáme i v dalších letech, takže atraktivita tohoto celokrajsky výjimečného místa určitě ještě poroste,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj/KDU-ČSL).

autoři: Naďa Kubínková , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související