Kaleidoskop světa Vladimíra Preclíka hraje všemi barvami v hradecké Galerii moderního umění

29. červenec 2020

V prvním patře hradecké Galerie moderního umění je vystavena další část kolekce plastik, reliéfů, obrazů, objektů a serigrafií, kterou sám Vladimír Preclík věnoval v roce 2008 Královéhradeckému kraji.

Jak redaktorce Romaně Pacákové řekla architektka výstavy Anna Zemanová, je to takový pestrý kaleidoskop světa tohoto jedinečného sochaře s kořeny v královéhradeckém regionu.

Galerie v galerii

Přehlídku tvorby Vladimíra Preclíka, doplněnou o jeho portréty a portréty jeho přátel, si můžete prohlédnout při návštěvě Galerie Vladimíra Preclíka v prvním patře Galerie moderního umění v Hradci Králové.

Čtěte také

Stálá expozice Galerie Vladimíra Preclíka je sestavena ze soch, obrazů a grafických listů, které umělec daroval Královéhradeckému kraji. Při její návštěvě si můžete udělat dobrý přehled o jeho výtvarné tvorbě, přestože je vystavena jen malá část z více než osmi set sochařských děl, která Vladimír Preclík vytvořil.

Autorovu všestrannost připomínají sochařská díla z kamene, kovu a především ze dřeva, ale i návrhy na některé pomníky nebo obrazy a grafické listy. Mezi exponáty si můžete prohlédnout také portréty Vladimíra Preclíka od významných českých umělců - Jiřího Koláře, Adolfa Hoffmeistera, Jiřího Harcuby a dalších.

Galerijní léto s kávou a úchvatnými výhledy

Pokud se na prohlídku hradecké Galerie moderního umění vydáte v letních měsících, dostanete ke vstupence jako pozornost také kávu, kapučíno či horkou čokoládu, kterou si můžete vychutnat na letní terase galerie a užít si úchvatný pohled na Salón republiky z ptačí perspektivy.

Výstava Vladimíra Preclíka v hradecké Galerii moderního umění

A po celé léto můžete také využít vstup zdarma od 17:00 a každý čtvrtek má hradecká GMU navíc otevřeno až do 20:00 hodin.

Vladimír Preclík (*23. května 1929  +3. dubna 2008)
patří mezi významné představitele českého moderního umění. Vedle sochařské tvorby se věnoval také malbě, kresbě, grafice a literatuře, byl jedním ze zakladatelů a organizátorů Hořického sochařského sympozia a podílel se rovněž na výchově mladé umělecké generace jako profesor a děkan Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně.

V Hradci Králové se s tvorbou Vladimíra Preclíka můžeme setkat na mnoha dalších místech: u hotelu Alessandria je umístěn Květ Polabí (1969), v areálu Klicperova divadla se nachází Antické drama (1998) a portrét Václava Klimenta Klicpery (2002), v nové budově výukového centra ve Fakultní nemocnici je instalován portrét lékaře a vědce Karla Rokitanského (2005) a v katedrále sv. Ducha je od roku 2006 umístěna podobizna sv. Klimenta.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.