Kapacity středních škol v Moravskoslezském kraji jsou a budou dostatečné i nadále, ujišťuje náměstek hejtmana Folwarczny

4. září 2023

Hostem prvního vydání pořadu K věci je Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport z ODS.

Aktuálně je v Moravskoslezském kraji 141 středních škol, z nichž většinu zřizuje právě Moravskoslezský kraj. Máme data, kolik žáků a studentů aktuálně studuje na moravskoslezských středních školách?

Ta data máme jenom neoficiální, oficiální budou až v říjnu, protože školy odevzdávají statistická data ke konci září. Ale z rychlého šetření víme, že do krajských středních škol bylo odevzdáno 10.900 zápisových lístků, z toho přibližně 7600 na maturitní obory a 3300 na obory maturitní a lze předpokládat, že tento počet žáků nastoupí do krajských středních škol.

Takže se bavíme o loňských deváťácích, kteří teď šli do prvních ročníků?

To číslo není přesné, protože žáci se rozhodují i tak, že jdou do jiného kraje nebo k nám přichází z jiných krajů. Někteří žáci opakují ročník nebo jdou ze sedmé či osmé  třídy na střední školu. Ale můžeme říci, že do krajských středních škol nastupuje v letošním roce asi 11.000 žáků a podobný počet je těch absolventů základních škol.

Stanislav Folwarczny (vlevo) jako host Vladimíra Šmehlíka v pořadu K věci

Na jaře jsme byli svědky poměrně velkých problémů s kapacitami škol a taky s převisem poptávky na vybraných školách. Týkalo se to sice především středních Čech a Prahy, ale jaká situace byla u nás v Moravskoslezském kraji? Máme dostatečné kapacity?

Tady bych chtěl potvrdit, že se to skutečně týkalo pouze Prahy a části Středočeského kraje. V krajských středních školách máme k dispozici asi 12.350 míst, toho něco přes 8000 míst na obory s maturitní zkouškou a 4300 míst na nematuritní obory. Takže v našich krajských školách jsou ještě volná místa.

A jaký je výhled pro příští roky? Máme nějaký demografický vývoj, budeme schopni tu kapacitu zvládat i v následujících obdobích?

Čtěte také

Ano, máme oficiální projekci Českého statistického úřadu z roku 2019, to znamená dosti aktuální projekcí. Víme, že v té kategorii patnáctiletých jsme na určité špičce, že nám počet žáků už bude dva roky stagnovat a pak nám výrazně klesne.

My víme, že v roce 2026 budeme mít v té kategorii patnáctiletých asi o 1500 žáků méně. Když to srovnám například s rokem 2015, tak těch 15letých bylo 11.000, teď je 13.000 a půjdeme zpátky na těch 11.000. To znamená, kapacity budou i nadále dostatečné.

  

Co se týče rozložení těch středních škol – víme, že kraj se dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalifikovaných absolventů především v technických oborech, v řemeslech. Daří se tento trend zvrátit? Jaké nástroje používáme k tomu, abychom motivovali žáky právě k výběru těchto oborů? I na tyto otázky uslyšíte odpovědi v pořadu K věci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.