Kapénky s koronavirem vydrží ve vzduchu až 14 minut, tvrdí američtí vědci. Když mluvíte nahlas, je jich víc

21. květen 2020

Výzkumníci analyzovali šíření kapének v experimentálním prostoru. Nosit roušky se vyplatí, zní jeden z jejich verdiktů. Bez ochranných pomůcek by se lidé měli vyhýbat konverzaci tváří v tvář.

Riziko nákazy kapénkovou infekcí je podle závěrů odborníků z University of Pennsylvania a amerického Národního ústavu pro cukrovku a onemocnění trávicího traktu a ledvin (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases – NIDDK) značné. A to zvlášť uvnitř budov.

Kapénkami se šíří nemoci, jako jsou spalničky, chřipka, tuberkulóza, ale i koronavirus SARS-CoV-2.

Nakažený člověk prý může hlasitým hovorem vypustit do prostoru asi tisíc kapiček obsahujících virus. V případě některých nemocných, kteří se vymykají průměru, to nicméně může být i víc. Kapénky se sice postupně odpařují, ale za určitých podmínek vydrží v prostředí 8-14 minut.

Vědci prováděli test v uzavřeném experimentálním prostoru, kde panovala relativní vlhkost 27 % a teplota 23 °C. Dobrovolník snímaný lasery opakoval po dobu 25 vteřin větu „Stay healthy“. Čím hlasitěji přitom mluvil, tím více kapének v prostoru šířil.

Roušky ano

Závěry badatelů podle mluvčího NIDDK potvrzují oprávněnost doporučení amerických úřadů nosit respirátory a roušky. Odborníci dále doporučují dodržovat odstup a vyhýbat se v uzavřených prostorách konverzaci tváří v tvář bez roušky.

autoři: Štěpán Sedláček , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.