Kaplička byla zbořena minulým režimem, dobrovolníci postavili novou

28. prosinec 2023 16:55

U Nynkova nedaleko Svojšína si můžete všimnout nové kapličky, stojí přímo u křižovatky. Původní kaplička byla údajně zasvěcena sv. Josefu, ale v 70. letech byla zbourána.

"V roce 2010 postavili dobrovolníci novou za výrazné pomoci Nadace VIA, i příspěvku z Plzeňského kraje," řekl starosta Karel Petráň.

Členové spolku pro obnovu Svojšína použili pro stavbu kapličky fotografii z jednoho německého časopisu. V minulosti byla totiž malým poutním zastavením pro lidi z Nynkova a Řebří, kteří pokračovali do Svojšína do tamního kostela sv. Petra a Pavla. Důležitý byl také namalovaný svatý obrázek, který kapli zdobil.

Výklenek zdobí Madona svojšínská

Ve výklenku kapličky stojí svíčky a květiny, které uctívají Madonu svojšínskou. Jde o kopii obrazu neznámého autora. Originál malovaný na dřevěné desce je vystaven v Národní galerii v Praze. Do nynkovské kapličky Madonu podle původní předlohy namalovaly dobrovolnice.

Obec Svojšín před třemi lety dokončila také opravu kaple v Holyni a už probíhají přípravy na obnovu kaple v osadě Řebří.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio