Kapličky nebo zaniklé sklářské hutě skryté v Novohradských horách můžete objevit na výletech s průvodkyní

8. prosinec 2021

Kurzy s exkurzemi do terénu za sakrálními památkami Novohradských hor i výlety tamní divočinou vede Michaela Vlčková z Teologické fakulty Jihočeské univerzity. Jedná se o součást programu celoživotního vzdělávání, kurzy jsou určeny všem zájemcům.

Trasy organizovaných výletů do Novohradských hor jsou podle Michaely Vlčkové většinou zaměřené na sakrální památky. „Plánuji je tak, abychom navštívili místa, která jsou nějak důležitá. Vznikají docela originální trasy, které nejsou vázané na turistické stezky nebo jiné významné cesty,“ říká.

Každá exkurze má nějaké téma, kterému odpovídá i trasa. Účastníci se vydají například za kapličkami v podhůří nebo krajinou zaniklých sklářských hutí.

Michaela Vlčková z Teologické fakulty Jihočeské univerzity

Průvodkyně musí při plánování trasy vybraná místa samozřejmě dobře znát. „Musím je mít prošlá, a stejně ještě když exkurzi připravuji, procházím je znovu. Musím vidět, jak to tam aktuálně vypadá, jestli se tudy dá projít, najít místa, kde se dá zastavit na nějaký odpočinek, protože exkurze jsou celodenní. Je to potřeba naplánovat trasu, aby byla příjemná,“ potvrzuje Michaela Vlčková.

Účastníci většinou ujdou zhruba dvanáct kilometrů. „Předpokládá to nějakou fyzickou zdatnost, že jsou zvyklí chodit, ale zase na druhou stranu si troufám říct, že těch dvanáct kilometrů ujde skoro každý. Nechodíme zběsilým tempem, ale pomalu a často zastavujeme, diskutujeme o těch místech a objektech. Není to o tom podávat tam nějaké turistické výkony,“ popisuje průvodkyně.

Celý rozhovor s Michaelou Vlčkovou z Teologické fakulty Jihočeské univerzity o kurzech s výlety do Novohradských hor si poslechněte online.

Spustit audio

Související