Karbanátky z červené čočky. Ta prý přináší do domácnosti štěstí. A možná i peníze, ale jisté to není

Máme pro vás tip na úžasný bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce. Bohatá je na železo, selen, zinek i vitamín B6. A samozřejmě také na tolik potřebnou vlákninu. Zajímavostí je, že není nadýmavá a rychle se vstřebává.

Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl sice pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale hlavně má neskutečně mnoho podob a možností využití.

Ingredience
  • 300 g červené čočky
  • 2 mrkve
  • 200 g cukety
  • jarní cibulka
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka

Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si uvařit červenou čočku, která je poměrně rychle vařená, spolu s klobásou podle našeho receptu. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte, uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.

Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.

Postup:
Červenou čočku vsypeme do vroucí vody a uvaříme doměkka. Scedíme ji a necháme okapat.
Mrkev, cuketu, cibulku a česnek očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zeleninu orestujeme. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem.
Celé vejce v míse našleháme a smícháme se zchladlou vařenou čočkou, orestovanou zeleninou, strouhankou a moukou. Podle chuti dochutíme solí a pepřem.
Z připravené hmoty lžící vytvarujeme karbanátky, které z obou stran smažíme na oleji dozlatova.
Hotové karbanátky můžeme podávat např. s bramborovou kaší.

Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka