Kardiologie Městské nemocnice Ostrava má novou angiolinku, je šetrnější k pacientům

25. únor 2024 12:06

Městská nemocnice v Ostravě má novou angiolinku, tedy přístroj na rentgenování srdce. Moderní zařízení kardiologům pomáhá třeba při operacích srdeční arytmie. Navíc využívá snížené množství škodlivého záření a pro pacienty i zdravotníky je tak bezpečnější. Díky lepší technologii se pacientům výrazně zkrátí doba uzdravování po operaci.

Třiasedmdesátiletý Václav Čempel čeká na oddělení v ostravské městské nemocnici na operaci srdce. Problémy s dýcháním ho trápí dlouhodobě. Už několik měsíců například nemohl na kole vyjet na svůj oblíbený Praděd. „Ještě do 64 roků jsem chodil s klukama hrát hokej a vydržel jsem. A teď mi někdy dochází dech,“ říká.

Před operací je nervózní, v životě se mu totiž dařilo nemocnicím vyhýbat. „Já nevím, co to je nemocnice. V životě jsem v nemocnici nebyl a teďka jak vidím, jak tu ty sestřičky kolem mě skáčou, tak jsem z toho trošku vystrašený,“ popisuje pan Václav.

Podle primáře kardiologie Marcela Heczka se ale bát nemusí. Operace proběhne v narkóze, pan Václav nic neucítí a díky novému přístroji a vybavení bude i zákrok rychlejší. „To, co jsme předtím dělali třeba dvě, dvě a půl hodiny, jsme zkrátili na hodinu. A nejen to, že jsme zkrátili ten výkon, on se stal efektivnější, trvalejší, pro pacienta pohodlnější,“ vysvětluje primář.

Přístroj, který se jmenuje angiolinka umí díky rentgenu a nové technologii srdce detailně zobrazit. „Preciznost a rozlišení je zásadní, nejenom v tom dokonalém zobrazení, ale v podstatě i v tom softwaru. My dokážeme tím přístrojem vytáhnout z databáze CT pacienta a zfúzovat ho s reálným obrazem,“ dodává primář.

Angiolinka navíc využívá mnohem menší dávku rentgenového záření a je tak pro pacienty i zdravotníky méně škodlivá. Podle ostravské městské nemocnice má poblíž stejně kvalitní přístroj až olomoucká fakultní nemocnice.

Spustit audio

Související