Karel Hvížďala: Povolit či nepovolit drogy

2. září 2023

Například lehké drogy jsou v Holandsku povolené, ale uživatelé musí dodržovat šest jednoduchých pravidel. Je trestné držení drog na veřejnosti, maximum je 5 gramů marihuany či hašiše na osobu a po jeho konzumaci nesmí dotyčný řídit motorová vozidla. Pokud člověk překročí toto množství, hrozí mu pokuta a vězení. Lehké drogy jsou povoleny užívat od 18 let.

Čtěte také

Podobně legalizoval pokusně užívání konopí, tedy marihuany, latinsky canabisu, Curych. V Česku se o tom teprve bude jednat, v Německu vládní kabinet schválil návrh zákona, který konopí a hašiš povoluje za podobných podmínek, které platí v Nizozemí.

Náš ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš řekl médiím, že do konce roku by měl do Sněmovny ke schválení dorazit návrh na legalizaci konopí. Lidovci jsou proti.

V Německu se o tom vedla velká diskuse a návrh zákona připravila koalice sociálních demokratů, zelených a liberálů, tedy FDP. Důvod je zřejmý, mladí lidé stejně marihuanu a hašiš konzumují, a politici před blížícími se volbami si chtějí získat mladé voliče. Reakce je různá: mladí jásají, podnikatelé váhají a lékaři varují.

Účinky drogy

Konzumace konopí byla v Německu zakázaná, výjimku měli ti, co ho mohli užívat z léčebných důvodů. Konopí ve skutečnosti jsou jen sušené špičky květů a listy konopné rostliny, které se většinou kouří v cigaretách nebo ve vodních dýmkách. Tato rostlina obsahuje tetrahydrocannabinol, zkráceně THC, který často lidem zlepšuje náladu a činí je zábavnější, jiní ale mají po konzumaci konopí hlad a tloustnou.

Byly také zaznamenány případy, kdy lidé po vykouření jedné cigarety dostávali strach a upadali do paniky. Lidově se canabisu u nás přezdívá tráva, marjánka, zelí, joint, a skunk.

Čtěte také

Jakmile projde v Německu návrh zákona za tři měsíce Bundestagem, bude si moci každý domů pořídit Growbox, což je skříň, v které může konopí pěstovat.

Jde o zařízení velikostí podobné lednici, která může stát v každém obývacím pokoji. Je to vlastně miniplantáž uzavřená ve skříni, je zcela automatizovaná, zapíná se zmáčknutím knoflíku.

Muž, který s nápadem na výrobu tohoto přístroje přišel, tvrdí, že je nenápadný, nedělá žádný hluk a design má stejný jako některé kusy nábytku z IKEI. Připomínají spíše komodu než lednici nebo pračku, aby mohly stát v obývacím pokoji. Stačí, když majitel naplní nádobu s vodou, nasype semena do zásobníku a umístí do příslušné přihrádky ampule s hnojivem.

Zbytek zařídí sama příroda. Elektronika sama rozhoduje o tom, kolik rostliny potřebují vzduchu, světla a vody. Po třech měsících může majitel získat 150 gramů konopí, které nyní stojí v Německu 1500 eur. Cena Growboxu se pohybuje od 1200 eur výš podle designu.

Karel Hvížďala, komentátor

Dá se předpokládat, pokud i u nás v budoucnu zákon projde, přibude v mnohé domácnosti další přístroj. Podle posledních informací naše vláda povolení drog s nízkým obsahem THC nepodpoří, ani nebude proti, zůstane neutrální.

Autor je publicista

Spustit audio