Karel Klostermann: Zmizela. Příběh o staré šumavské čarodějnici, po níž se jedné mlhavé noci slehla zem

9. červenec 2023

Karel Klostermann (1848-1923) strávil velkou část svého mládí ve vnitřní Šumavě a zažil tam situace a scenérie, které mu po celý život nevymizely z paměti. Mezi nejsilnější zážitky patřily i ty, které mu připravila sama šumavská příroda.

Čte: Ivan Řezáč
Napsal: Karel Klostermann
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 8. 7. 2023
Natočeno: v plzeňském rozhlasovém studiu

„Nedojeli doprostřed cesty, když nastala jedna z charakte­ristických pro vysoké planiny a močály šumavské proměn počasí: déšť pojednou přestal a skoro tímže rázem půda se počala pařit, jako by chtěla vrátit nebesům veškero vlhko, jehož se jí bylo dostalo. Deset minut neuběhlo a celá údolina se naplnila hustou valící se mlhou. Na tři kroky nebylo lze prozříti touto příšernou atmosférou. Louky, lesy, mýti­ny i močály, stromy a křoviny, potok i potroušené na svazích domky, samy svahy a samo nebe k tomu, vše zmizelo v bělošedých, večerním soumrakem ztemnělých, ti­še vroucích hmotách.“

Autor sám sebe skromně označoval za pouhého zprostředkovatele příběhů, které slýchal nebo je sám prožil. A tenhle o staré čarodějnici z Kaltenbachu (Nově Hutě na Vimpersku) je jedním z nich. „Neumím naprosto vynalézat ani typů, ani povah, ani událostí; toho daru se mi nedostalo. Osoby, jež předvádím svým čtenářům, existovaly; a co ve svých románech a povídkách vypravuji, se také stalo; já jsem to pouze kombinoval, uspořádal a v jakýsi celek upravil.“

Povídka Zmizela vyšla v povídkovém souboru Urvané listy v roce 1908. Poprvé byla publikována časopisecky v roce 1889 pod německým názvem Verschwunden.

Karel Klostermann a západní Čechy

Před 100 lety – 16. července 1923 – zemřel v jihočeské Štěkni opěvovatel a milovník Šumavy, spisovatel Karel Klostermann. Ač zemřel v jižních Čechách a narodil se v roce 1848 v Horních Rakousích, měl silnou vazbu i k západním Čechám.

Karel Klostermann

Jako dítě žil několik let v Sušici, kde jeho otec působil jako praktický lékař. Ze Sušice se rodina stěhovala do Žichovic na Klatovsku, kam byl otec povolán za panského lékaře. Gymnaziální studia začal budoucí spisovatel v jihočeském Písku, ale dokončil je v Klatovech. Pak následovala vídeňská etapa, když v císařském hlavním městě studoval, ale nedostudoval medicínu. Na dlouhou dobu zakotvil v západních Čechách v roce 1873, když začal učit na plzeňské reálce. Působil tu až do roku 1908. A pak se Karel Klostermann odebral už do zmíněné Štěkně u Strakonic, kterou znal z mládí, protože tam s rodiči nějaký čas také žil, a tam také zemřel. Pohřben je ale opět v západních Čechách, na Ústředním hřbitově v Plzni.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio