Kateřina Cajthamlová: Maso si okořeňte, je pak lépe stravitelné. Ale i koření může mít vedlejší účinky

8. prosinec 2023

Vanilka, zázvor, skořice, pepř a další koření známe z kuchyně, ale kdysi je naši předci používali jako lék. Na co všechno se hodí a jak se koření může podepsat na našem zdraví? A čím můžeme zahřešit o Vánocích?

Zejména před Vánocemi sáhneme po skořici nebo hřebíčku, které patří do některých těst pro přípravu vánočního cukroví. „Koření působí jako startér dobré nálady a psychické pohody a u vánočního stolu je lepší koření než prášky. Vůně koření také aktivuje vzpomínky. Ty se vybavují lépe, pokud si tu vůni představíme,“ říká doktorka Kateřina Cajthamlová.

Existují druhy koření, po kterých se opotíme – chilli, zázvor nebo skořice. Při nich stoupá srdeční aktivita a můžou s ním mít problém kardiaci. „I koření může mít nežádoucí účinky. Původně bylo používáno jako léčivo, nikoli kulinářsky. Přestalo se s tím až v 19. století rozvojem technické medicíny, která si začala myslet, že všechno přebijí léky. Ukazuje se, že tomu tak není. Například u různých diet a trávicích obtíží je koření velice důležité i léčivé.“

Jedním z klasických koření je pepř

Pepř nepatřil zrovna mezi levná koření a údajně bývaly doby, kdy se vyvažoval zlatem. Dřív měl pro lidi velký význam nejen při dochucování jídel. Byl důležitý při konzervaci masa a jako přísada do perníku. Ověřených druhů pepře je mezi jedním až dvěma tisíci. „Zelený nemá tak výraznou ostrou chuť jako ten černý. Bílý má zajímavou vůni i zajímavou chuť, ale ne každému se líbí. Růžový je spíš na okrasu a ve větším množství je jedovatý,“ překvapuje prodejce koření Jaroslav Dobiáš.

Aby se zachovalo aroma a plná chuť, pepř je nejlepší nadrtit v hmoždíři nebo umlít doma přímo před použitím. „Z lékařského hlediska se po něm kýchá, takže zvyšuje sekreci nosní sliznice a pro svou ostrost může dráždit žaludek. Na druhou stranu pokud si maso neopepříme, je hůře stravitelné. Takže tučnější jídlo je lepší si okořenit,“ doporučuje Kateřina Cajthamlová.

Maso osolíme, opepříme drceným pepřem a na rozpálené pánvičce s olejem zatáhneme. Nejprve maso položíme kůží dospod

Doplňky stravy, nikoli léky

Koření a bylinky jsou podle legislativy dietní doplňky, nelze je proto považovat za lék, protože na to nejsou studie. „Víme, co díky složení to které koření dělá. Například paprika, pepř nebo muškát zlepšují peristaltiku střev, zvyšují sekreci slin, a tím pomáhají trávicímu traktu. Česnek má zase pozitivní vliv na krevní oběh, srdeční činnost, stabilizaci hladiny krevního cukru a cholesterolu. Obsahuje silice, které působí údajně protivirově. Už Římané přísahali na česnek a cibuli. Pokud byste ale měli sušený česnek nebo cibuli, nebudou tak účinné – sušením se větší část příznivých účinků ztratí.“

Koření může negativně působit v kombinaci s některými léky. „Třezalka nebo meduňka jsou oblíbené doplňky na usnutí, ale pokud je používáme s antidepresivy, tak mohou efekt vzájemně vyrušit,“ vysvětluje lékařka.

Další koření

  • Zázvor – působí na bolesti břicha a průjmy, zlepšuje trávení a zažívací procesy, má antibakteriální účinek. Některé látky ale můžou zvyšovat srdeční činnost. Dokáže prohřát tělo, proto je zázvorový čaj dobrý prostředek proti chřipce. Ve skutečnosti jsou jeho účinky spíše podpůrné. Obecně působí jako tonikum, čili povzbuzuje organismus. Sám protivirové účinky nemá, takže chřipku nevyléčí.

  • Skořice – její vůně i chuť nás může rozehřát a vyvolává pocit sladkého zaplavení. Takže pokud ji používáme do cukroví, lze dát méně cukru. A nesmí se to s ní přehnat, protože pak by mohla i pálit. Ovlivňuje i srdeční aktivitu, pozor by si tedy měli dát kardiaci.

  • Hřebíček a tymián – žvýkaly se a doporučují se žvýkat kvůli vonnému dechu, a to nejen v čase vánočním. Zlepšují kvalitu dásní, peristaltiku střev a podporují tvorbu slin.

Rychlé rady

  • Namleté koření skladovat v uzavřené nádobce, nejlépe skleněné
  • Kontrolovat dobu exspirace
  • Používat vždy s ohledem na konzumenty: alergiky, kardiaky, diabetiky apod.

Proč nejde vypěstovat zázvor v domácích podmínkách? Na co je příznivý muškátový oříšek? Jak poznat dobré koření? Dozvíte se v záznamu pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Hřebíček
Spustit audio