Kateřina Cajthamlová: Strava má být různorodá a přirozená. Jen v ní je potřebné množství vitamínů
Vitamíny jsou pro nezbytné pro mnoho funkcí našeho těla. To si je ale v převážné většině neumí vyrobit a získává je hlavně z toho, co sníme. Špatná strava může způsobit, že nám některé vitamíny budou chybět.
„Podle průzkumů je v naší populaci nedostatek vitamínů na vysokém stupni. Až 70 % západní populace trpí nedostatkem vitamínu D a E. Jíme mnoho průmyslově zpravované stravy, která tvoří také kolem 70% v našem jídelníčku. Například hodně bílé mouky, která už neobsahuje prakticky vůbec nic z toho, coby naše tělo potřebovalo,“ přibližuje doktorka Kateřina Cajthamlová.
Podle lékařky je proto nutné jíst, s ohledem na náš aktuální zdravotní stav, co nejpestřejší stravu a hlavně přirozenou, co nejméně technicky průmyslově upravovanou.
Vitamíny se rozdělují do dvou základních skupin. Rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D. E a K. Druhou skupiny tvoří vitamíny rozpustné ve vodě, což jsou vitamíny skupiny B a C.
Jak byly jednotlivé vitamíny objevovány? Podle čeho jsou pojmenovány? V jakých druzích jídla najdeme jejich zdroj? A jaké další látky jsou, kromě vitamínů, pro naše tělo důležité? To vše uslyšíte v záznamu celého pořadu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.