Káva zvyšuje účinek léků na bolest. V kombinaci s přípravky na osteoporózu má ale efekt opačný, upozorňuje farmaceut

23. duben 2024

Farmaceut Josef Suchopár už v magazínu Zdravíčko připomněl, že čaje a ovocné šťávy nejsou vhodné k zapíjení léků. Čaj, černý i zelený, účinky léčiv tlumí. Naopak džus, zvlášť grapefruitový a pomelový, účinky nebezpečně zvyšuje. Tablety bychom proto měli zapíjet jen čistou vodou. A co třeba káva?

„Kávu lze obecně doporučit, dokonce káva s kofeinem zlepšuje vstřebávání některých léků a urychluje účinek. Platí to zejména u léků na bolest. Pokud člověka bolí hlava a zapije příslušnou tabletu kávou, kofein zlepší rozpustnost léku,“ říká Josef Suchopár.

Existuje ale pár výjimek. „Léky, které se užívají na osteoporózu, není vhodné zapíjet kávou, protože káva významným způsobem snižuje jejich vstřebávání a účinek. To jsou ale opravdu výjimky. Obecně káva vstřebávání léků spíše zvyšuje,“ uvádí farmaceut.

Hůře se léky vstřebávají po zapití zeleným, černým i ovocným čajem. Většina z nich totiž obsahuje ibišek. „Ibišek dodává barvu i chuť, proto se často přidává do čajových směsí. Bohužel ale blokuje jeden z transportních systémů. To vede k tomu, že zejména léky na vysoký krevní tlak se podstatně hůře vstřebávají. V některých případech snížení přesahuje třeba osmdesát procent, to znamená, že lék téměř přestává fungovat,“ upozorňuje Josef Suchopár.

Čtěte také

Léky je tedy vhodné zapíjet vodou. Jak dlouho pak počkat, než si dáme čaj? „Je třeba dodržet intervaly z obou stran. Blokující účinek zeleného čaje, černého čaje, ibišku trvá zhruba dvě hodiny. To znamená, že po požití těchto nápojů musíme počkat dvě hodiny, než užijeme lék. A po užití léku je opět nutné počkat dvě hodiny, než se napijeme čaje,“ odpovídá farmaceut.

Efekt, který se projevuje později, je podle něj už zanedbatelný. „A obecně se rozhodně nemusíme bát pít čaje. Zelený čaj je zdravý, obsahuje látky prospěšné kardiovaskulárnímu systému. Ibiškový čaj je zdravý, snižuje krevní tlak. Akorát je nevhodné zapíjet těmito čaji léky,“ doplňuje.

A jaké časové odstupy platí pro zajídání léků? Co znamená v lékárnické mluvě brát prášky na lačno, s jídlem, nebo po jídle? Celý rozhovor s farmaceutem Josefem Suchopárem si poslechněte online.

Spustit audio

Související