Každá kočka je osobnost a originál, jen tak ji neobelstíte. Zkušené chovatelky v rozhlasové poradně

10. duben 2024

Radioporadna o chovu koček. Chovatelky Alena Bláhová a Lada Šolcová vás přišly zároveň pozvat na Mezinárodní výstavu ušlechtilých koček v Hradci Králové, která se bude konat 13.4. - 14.4.2024 v Kongresovém sále hotelu Černigov. Těšit se můžete na kočky a koťata nejrůznějších plemen.

A chovatelky vzaly s sebou dnes i kocourka Ralfa.
Je to kanadský bezsrstý sphynx, čokoládový kocourek, která má letos 10 let, je tedy ve skvělé formě. Má úžasnou povahu, toto plemeno je známé tím, že je něco mezi opicí, člověkem a pejskem. Nesnáší samotu, je velmi kontaktní a v podstatě jako hodně závislý na člověku. Takže ho doporučujeme lidem, kteří si chtějí pořídit společníka.

Čtěte také

Je i u koček období nějakých oblíbených plemen, podobně jako to bývá u pejsků?
Ano, teď momentálně je velký boom Mainských mývalých koček, to je jedno z největších plemen. K tomu i kočky norské lesní, dříve bývala velmi trendy i kočka britská.

Chovatelé psů velmi vážně řeší psa s průkazem původu. Je to mu tak i u koček?
Chovatelé koček to řešit musí. Když se chcete stát chovatelem, tak se předpokládá, že si budete do svého chovu pořizovat kočičku s průkazem původu. To znamená, že potom i koťátka budou mít svůj průkaz původu.

Průkazy původu jsou důležité k tomu, že vám třeba zaručí i to, že je kočka z testovaného chovu. Většina chovatelů své kočky testuje, jsou chráněné, je to v podstatě chovatelský standard. Když je nějaký problém, můžete se zpátky obrátit na svého chovatele, který vám poradí, pomůže a vše vysvětlí.

Čtěte také

Když chcete potom třeba začít jezdit s kočičkou na výstavy, tak chovatel, od kterého jste si kočičku pořídili, vám pomůže a poradí. Vysvětlí vám, jak to funguje na výstavách.

Pokud chceme získat průkaz původ pro kočku, jsou nutné nějaké zkoušky a kontrola zdravotního stavu?
U koček to funguje tak, že když se koťátko rodí, musí mít papírové rodiče, oni musejí mít průkaz původu. A vy si požádáte o průkaz původu pro koťátka. Žádný rentgeny, testování nebo zkoušky tam nejsou.

A když jsme se bavili o tom, proč si brát koťátko z chovu, tak není to jen kvůli průkazu původu, ale i proto, že když má chovatel svoji chovnou stanici, tak do určité míry garantuje zdravé kočičky. Budoucí majitel dostává sadu zdravotních testů. Je tam garance toho, že zvířátko je zdravé. Což u nepapírových koček představuje riziko větší.

Alena Bláhová a Lada Šolcová spolu s kocourem Ralfem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Liší se i různá plemena povahou nebo je kočka prostě kočka?
Určitě, každá kočka má svoji osobnost a je prostě originál. Můžete mít třeba dvě norské lesní kočky a každá bude mít úplně jinou povahu. Některá je mazlivá, jiná moc ne. Zkrátka každá kočka je jiná. Tedy i povahu kočky by si měl budoucí majitel zjistit. Ze své chovatelské zkušenosti bych doporučila, když chce někdo začínat, tak si pořídit mazlivější a přítulnější typ.

Čipují se také kočky?
Ano. Všechny kočky, které budou na výstavě, musí mít povinně čip.

Čtěte také

Kočky s průkazem původu už povinně odcházejí s čipem od chovatele, nebo si to pak musí zařídit budoucí majitel sám?
To záleží na domluvě. Já jsem dávala vždy kočičky čipované, protože jsem nikdy nevěděla, jestli budou dál v České republice nebo v zahraničí. Bylo to součástí takového balíčku, který dostával nový majitel s koťátkem.

Pokud si bereme naše první koťátko, co bychom mu měli domů všechno pořídit?
Měli bychom mu pořídit základ, doporučené granule a jídlo. Můžete mu pořídit škrabadlo, to je důležitá věc, aby vám kočka nepoškrábala třeba nábytek. Existují i různé hračky na dobu, kdy vy odejdete do práce a kočička zůstávat sama doma. Tak, aby se nějak zabavila.

Doporučujeme, aby si lidé vzali třeba rovnou dvě kočičky, protože ony se pak zabaví mezi sebou, nevyvádějí tolik, nebourají dům nebo byt. Ale základní výbavu vám v podstatě zase doporučí chovatel. Na co je kočka naučená, protože někteří chovatelé používají papírová škrabadla, jiní sloupová škrabadla. Od toho chovatele se vše odvíjí, ten vám doporučí, co bude pro kočičku nejlepší.

Celou kočičí radioporadnu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související