Každý autor by měl psát o tom, co dobře zná, myslí si sportovní rybář a spisovatel Jan Opatřil. Proto píše o rybách

Jan Opatřil z Jimramova se narodil ve znamení ryb, je sportovní rybář a vystudoval fakultu rybářství a ochrany vod. Ještě na škole se pustil do psaní knížek pro děti - pochopitelně o rybách.

Příběhy Kapříka Metlíka zná už spousta dětí, i ty další - o štice a pstruhovi. Jan Opatřil své knížky nejen píše, ale také ilustruje. Teď se chystá do světa vypustit další příběh, jmenuje se Lín Vendelím šéfkuchařem.

„Poslední dvě knížky jsem se rozhodl zasadit do konkrétního místa – pstroužek Vikoušek se odehrává v řece Kamenici v národním parku České Švýcarsko, protože to je jediná řeka, do které se u nás vracejí lososi. Pro lína Vendelína jsem zvolil Jimramov, protože to je místo, které je v mém srdci na nejvyšší příčce, je to můj domov,“ říká spisovatel, který si všechny své knížky sám také ilustruje.

Jan Opatřil píše o rybách

A žijí v rybníce Jimramov vůbec líni? „Ten nápad jsem dostal při rybářských závodech, kdy tady jeden klučina chytil lína. Příběh o línovi by tu být mohl, protože to je ryba, která v tomto rybníku žije. A zrovna včera mi pan starosta Jimramova řekl, že tady v jimramovských rybnících, máme tři, za celý rok vytáhli jednoho jediného lína, tak doufám, že to nebyl Vendelín,“ usmívá se Jan Opatřil.

Ryby jí rád, protože jsou zdravé, ale dodává, že jim předtím nesmí dát jméno. „Já se jich vždycky předtím ptám, jestli náhodou není některý z mých hlavních hrdinů, ale ještě mi žádná ryba neodpověděla,“ směje se Jan.

V Jimramově chystají křest knížky o línu Vendelínovi na tuto sobotu 6. dubna v 17 hodin v jimramovské síni rodáků  Kmotrem knihy se stane právě starosta Jimramova Josef Homolka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.