Každý desátý Čech je levák. Levorukost je zřejmě dědičná, shodují se vědci

22. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

V dnešní době už nikoho nepřekvapí, když si všimne člověka píšícího levou rukou. Uvádí se, že v populaci je takových lidí 10–13 %. Preference se však nemusí týkat jenom ruky, ale celé poloviny těla.

Existuje mnoho teorií, proč a jak levorukost vzniká. Všeobecně přijímanou skutečností je, že nejsilnějším faktorem je dědičnost. Pokud jsou oba rodiče levorucí, je výrazně vyšší pravděpodobnost, že jejich dítě bude také levák. Výzkumy stále probíhají a týkají se nejen příčin vzniku, ale i vlastností a schopností leváků.

Rozhodně neplatí, že když je někdo levoruký, je méně šikovný než pravák. V minulosti bylo leváctví dokonce považováno za něco špatného a mnoho lidí skončilo na hranici kvůli podezření ze spolčení s ďáblem. V řadě kultur je i dnes nepřijatelné, aby lidé přednostně používali levou ruku.

V Česku je přelomovým datem rok 1967, kdy ministerstvo školství vydalo vyhlášku, která zakázala přeučování leváků na praváky. V současnosti je levorukost stejně přirozená jako pravorukost. Leváci mají možnost používat pomůcky pro ně určené (nejoblíbenější jsou nůžky a kuchyňská škrabka) a 13. srpna mohou slavit Mezinárodní den leváků.

Spustit audio