Každý týden jsem si v Řecku skočila do moře. Vážně to vypadalo, jako kdyby léto nemělo nikdy skončit

14. červenec 2023

K létu neodmyslitelně patří cestování. Velkou inspirací pro prázdninové putování nám je studentka Univerzity Hradec Králové Anna Vitvarová, která i díky škole už procestovala a viděla velký kus světa. Už jsme si povídali o Portugalsku, o Lomboku a Indonésii, byla také ve Spojených arabských emirátech.

Tak kde jste všude byla od té doby, co jsme se neviděli?
Viděli jsme se tenkrát v únoru a já jsem hned pár dní nato odjela studovat na Slovensko do Nitry. A strávila jsem tam něco přes čtyři měsíce, jeden semestr.

Anna Vitvarová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co přesně studujete? Pamatuji si, že jste si tenkrát počítala nějaké vzorečky na zkoušku z elektrotechniky.
Vy jste skvělý, jak si to pamatujete, to je úžasné. Mám s sebou dnes zase nějaké učení, ale to budu dělat až o víkendu. Studuji na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové výtvarnou výchovu a základy techniky. A teď jsem právě na magisterském studiu, které mám zaměřeno pro střední školy.

Čtěte také

Tak kam nás vezmete dnes?
Bude to určitě na Slovensko a do Řecka.

Začal bych tím Řeckem, protože tu zemi mám moc rád. Se sborem jsme v Aténách zpívali pod Akropolí. Vy jste tam byla v zimě, je to tak?
Byla jsem tam přes zimní semestr, dorazila jsem do Řecka na konci léta, na začátku září. Strávila jsem tam i Vánoce, a také jsme zpívali pod Akropolí, protože asociace, u které jsem tam pracovala, organizuje různé akce pro české krajany žijící v Řecku. A dělali jsme tam vánoční zpívání českých koled. Sešlo se nás tam hodně, udělali jsme domácí vaječný koňak a svařák, i české vánoční cukroví. Užili jsme si v Řecku českou chvilku. Dělali jsme takovou osvětu, jak vypadají české Vánoce. Pro Řeky, co byli ochotni zkoušet a experimentovat, jak chutnají pro ně exotické české Vánoce.

Nejraději jsem objížděla ostrovy, každý je úplně jiný, s odlišnou atmosférou. A narazili jsme jen na krásné lidi, ochutnali výborná jídla.
Anna Vitvarová, studentka UHK a cestovatelka

Jak je možné, že s Univerzitou Hradec Králové můžete takto cestovat místo toho, abyste chodila pěkně do školy?
Ono to má také nějaké limity. Mám s sebou učení, takže nezahálím a teď vše doháním. Většinou využívám granty Erasmus+, první byla praktická stáž a potom jsem na Slovensku byla studovat. Máme omezený počet měsíců, je jich myslím 12, a já už mám přes 8 vyčerpaných. Tedy není to tak, že bych donekonečna mohla cestovat. Je to ale jednoduché, stačí podat motivační dopis, kde napíšete, proč do té země tak moc chcete, co tam budete dělat, co vám to přinese do budoucna, podáte přihlášku, a je to. A pak je na nich, jestli vás vyberou.

Čtěte také

Řecko jste si vybrala na zimu záměrně?
To bylo, když jsem se dozvěděla, že mě vzali na magisterské studium. A tam už můžete odjet v prvním ročníku. Cítila jsem, že mám ještě stále toulavé neprošmajdané boty, a rozeslala jsem spoustu svých životopisů. Z Řecka se mi ozvali jako první. Přiznám se. že jsem moc chtěla do Itálie, za italskými hochy, ale to nevyšlo. Tak jsem jela za řeckými kluky.

Jaké je v zimních a podzimních měsících vůbec v Řecku počasí? Protože my to tam známe většinou jen díky letním dovoleným.
Ze začátku, v září a v říjnu, jsem stále zažívala pro mne velká horka, i když mi všichni říkali: o to nejlepší jsi přišla. Takové pařáky, kdy nemůžete ani vyjít ven. Ale já jsem to brala jako nikdy nekončící léto. Ještě na oslavu zvolení našeho nového pana prezidenta jsem se šla v lednu vykoupat do moře. Opravdu každý měsíc a snad každý týden jsem si šla skočit do moře. Objížděla jsem ostrovy a vážně to vypadalo, jako kdyby léto nikdy nemělo skončit.

Čtěte také

Tedy byl čas i na cestování po Řecku?
Já jsem si ho zařídila. Nejraději jsem objížděla ostrovy, protože pro studenty mají celkem levné trajekty a měli nějaké zvýhodněné lístky. A bylo to hodně spontánní, neměla jsem předem naplánovanou práci, tedy bylo to o tom, jak co stihnu. S kamarádkou jsme se třeba domluvily o půlnoci a ráno v sedm už jsme byly na lodi, slunily se a jely si prohledávat nějaký ostrov. A co mi přijde úžasné, že každý ostrov je úplně jiný, s odlišnou atmosférou.

Poprvé jsem ochutnala pistácie přímo ze stromu, přivezla jsem si jich plné kapsy. A lidé tam jsou úžasní, přišlo mi to jako vesnice. A navíc Atény, kde žijí 4 miliony obyvatel, na takovém malém hlučném plácku, takže bylo příjemné se sebrat a odjet na ostrov, kde je klid. A protože to bylo mimo turistickou sezónu, tak nikdo nikde nebyl, úžasný klid. Chodili jsme většinou pěšky, trošku jsme si zastopovali, a narazili jsme jen na krásné lidi. Ochutnali jsme výborná jídla.

Můj oblíbený zelinář byl Pákistánec, měl nejlepší okurky a pokaždé, když jsem si u něj něco kupovala, tak mi dal zadarmo mrkev.
Anna Vitvarová, studentka UHK a cestovatelka

Prý si vás v Aténách oblíbil jeden zelinář?
Já miluju řecké trhy. Každý den v týdnu jsou na jiném místě, v jiné ulici. Takže když vám třeba v sobotu dojde zelenina, tak víte, že si máte dojít do konkrétní ulice. V ulici, kde jsem bydlela, se trhy konaly každou středu. A ten můj oblíbený zelinář byl Pákistánec, u něj jsem brala všechnu zeleninu, měl nejlepší okurky a pokaždé, když jsem si u něj něco kupovala, tak mi dal zadarmo mrkev.

Co jídlo? Co vám chutnalo z řecké kuchyně?
Oni jedí způsobem, že si objednají spoustu jídla, dají ho doprostřed a na tom stole se to sdílí. U té naší organizace, kde jsem pracovala, tak když jsme přijeli nebo než jsme zase odjížděli, tak na oslavu jsme šli do restaurace a naše paní šéfová objednala spoustu typického řeckého jídla a my jsme ho tam všichni sdíleli. Neskutečný zážitek. To miluju.

Jakub Schmidt a Anna Vitvarová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsem moc rád, že jsme zase mohli sdílet vaše zážitky. Dnes to bylo Řecko, příště se snad podíváme na to Slovensko. S Annou Vitvarovou, studentkou Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související