Kde se vzalo, tu se vzalo vejce na vašem stole

Celkem třikrát až čtyřikrát projde vajíčko rukama farmáře na slepičí farmě Vejce ze Šumavy, než odjede k prodejcům nebo přímo k zákazníkům. Člověk musí snesené vajíčko sebrat, zkontrolovat, někdy uskladnit a vždy zabalit.

Na farmě v Bezděkově u Klatov je živo od časného rána. Takzvaně na vejce tam chovají 3000 slepic, vajíčka od nich sbírají z hnízd se slámovou podestýlkou ručně dvakrát denně. „Chováme snáškové hybridy. Průměrná roční snáška je 280 až 300 kusů vajíček od jedné slepice, vychází to na 0,75 vajíčka na den. Spočítali jsme, že vajíčko se ve slepici tvoří skoro den a čtvrt,“ říká farmář a vedoucí chovu v jedné osobě Josef Teska.

Z chovatelské haly s hnízdy vejce putují do třídírny. „Máme veterinárně uznanou třídírnu vajec. Viditelně poškozená a podmínkám prodeje nevyhovující vejce vyřadíme už při přendávání ze sběrných nádob na kartonová plata. Potom je kontrolujeme na prosvětlovačce vajec,“ prosvěcuje farmář vejce, která se červeně rozzáří, „vidíte, že žádná skořápka není porušená, ve vejcích nejsou zárodky, žádné není zkažené.“

Co lze vyčíst z razítka a etikety na obalu?

Na řadě je razítkování. V Bezděkově razítkují každé vajíčko zvlášť. „Používáme ruční razítko. Na razítku musí být čtyřmístný kód farmy, způsob chovu, my máme 1 jako volný výběh, a označení státu odkud vajíčka pocházejí. CZ je Česká republika,“ vysvětluje Josef Teska. Dalšími možnými způsoby chovu jsou biochov s číslem 0, v halách nebo na podestýlce 2 a klecový chov 3.

Zkontrolovaná vejce se pak razítkují

Orazítkovaná vajíčka se buď rovnou balí, anebo uskladňují v chladicím prostoru. „My vejce chladíme na 10 až 11 °C, aby teplota byla stálá. Zákon stanovuje nekolísavou teplotu v rozmezí mezi 5 a 18 °C a relativní vlhkost 70 až 75 %. Podle objednávek většinu vajíček balíme do krabiček po 10 kusech, některá do nasávané kartonáže, tu si přejí zákazníci na farmářských trzích. Naše plata jsou po 30 kusech, vejce velikostně netříděná, takže různých velikostí,“ doplňuje farmář a vedoucí chovu společnosti Vejce ze Šumavy Josef Teska.

Na obalu nesmí chybět číslo veterinárně uznané třídírny a informace o minimální trvanlivosti, počtu vajec v balení a jejich hmotnostní skupině. Po zabalení vejce rozváží na místa určení chladicí vůz, někdy na jeho řidiče čekají do rána druhého dne opět v chladicím boxu.

Plata vajec