Kdy byla zmrzlina vyrobená a jak často čistíte stroj? Hygienici kontrolují zmrzlináře

21. srpen 2018 13:04

Nevhodná manipulace s kornouty, slabá výměna vody nebo nepoužívání rukavic. To vše může způsobit kontaminaci zmrzliny, která je v horkých dnech velmi žádaným zbožím.

Jihočeští hygienici proto v létě pravidelně kontrolují, jestli prodejci dodržují stanovené předpisy.

Zastavili se například u stánku v Krajinské ulici v Českých Budějovicích, kde kontrolu vedla Markéta Březková z Krajské hygienické stranice. „Zkontrolujeme vybavení stánku a vzhled zmrzlinového stroje, poté si necháme natočit 150 gramů zmrzliny do sterilního sáčku,“ popsala.

Vzorek odebrala její kolegyně Lenka Taba. Zároveň se ptala, kdy byla zmrzlina vyrobená a jak často čistí obsluha zmrzlinový stroj. Odpověď zněla, že každý druhý den.

Provozovatel stánku Jakub Klíma měl vše v pořádku. Kontrola narazila na jediný problém – prodavačka u sebe neměla zdravotní průkaz. „Je to problém, samozřejmě můžeme udělit sankci, ale jelikož provozovatele známe, víme, že je zodpovědný, tak jsme se domluvili, že nám zaměstnankyně zdravotní průkaz doloží,“ řekla Markéta Březková.

9 receptů na zdravé domácí zmrzliny a nanuky

Zmrzlina

Pro zmrzlinu nemusíte jenom ke stánku nebo do cukrárny. Jednoduchá domácí zmrzlina, kterou vyrobíte s obyčejným mixérem, překoná mnohé kupované produkty. Navíc se obejdete bez cukru, nezdravých tuků, barviv a syntetických aromat.

Jihočeští hygienici letos zkontrolovali přes sto prodejců a výrobců zmrzliny. Za různá pochybení a nedostatky zatím uložili tři pokuty v celkové výši pět tisíc korun.

„V současné době je odebráno 35 vzorků zmrzlin na mikrobiologická vyšetření, u poloviny vzorků zatím výsledek nemáme. Z výsledků laboratorních rozborů, které už máme k dispozici, jich devět nevyhovělo,“ doplnila Markéta Březková.

Kromě zmrzliny se inspektoři přes léto zaměřují na zacházení s ledy, které obsluha restaurací a jiných zařízení dává do nápojů. Výsledky těchto kontrol oznámí Krajské hygienická stanice po konci letní sezóny.

Spustit audio

Související