Kdyby bylo po mém, tak na žádných sociálních sítích nejsem, říká plavkyně Barbora Seemanová

25. září 2023

Mistryně Evropy v plavání Barbora Seemanová se připravuje na letní olympijské hry v Paříži. Ať už na suchu, nebo ve vodě žije okamžikem a dokud jí plavání baví, je ochotná mu obětovat hodně. Pochází ze sportovně založené rodiny a v posledních letech se svými úspěchy dostala do širokého povědomí veřejnosti, kterou si ale drží zdravě od těla.

„Jsem taková staromódní, žiju daný moment a ani tolik fotek na telefon nevyfotím, takže nemám moc co přidávat,“ komentuje Barbora svůj vztah k sociálním sítím. „Kdyby bylo po mém, tak ani na žádných sociálních sítích nejsem,“ dodává. Nejen tam, ale i když si jde třeba zaběhat, ji lidé neváhají oslovit a vyjádřit obdiv. Občas jsou ale komentáře nevhodné, nebo jen třeba nevhodně načasované a nevyžádané.

„Myslím, že to ti lidé většinou myslí dobře, akorát to neumí podat tak, aby to nevyznělo zvláštně,“ dodává Seemanová, která se s popularitou vyrovnává zatím úspěšně. Vedle spolupráce se sponzory a kampaní, které ke kariéře vrcholové sportovkyně patří, se také snaží věnovat osvětě ve sportu, který si ne každý osvojí správně. „Plavat prsa s hlavou nad vodou není plavání, protože je to nezdravý. S plaváním, jako zdravým sportem, to nemá nic společného,“ vyjadřuje Barbora svůj názor na rekreační plavání většinové populace.

Vedle tréninků ve vodě a na souši se aktuálně věnuje i jízdě na koni, a spolu se svým týmem upíná svou pozornost na nadcházející léto. „Mám před sebou jednu olympiádu a nemyslím na to, jestli bude další,“ potvrzuje svou schopnost věnovat se tomu, co je právě potřeba, odbornice na kraul Barbora Seemanová.

Proč máme často špatné návyky v rekreačním plavání? Učí se plavání ve školách správně? A nezačínáme se vztahem k vodě moc pozdě? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.