Když bude kandidovat Trump, půjde do toho i Biden. Je to pro oba challenge a souboj eg, myslí si americká zpravodajka Ciglerová

18. říjen 2022

Volby do Kongresu se blíží a americký prezident a demokrat Joe Biden musí řešit rostoucí ceny benzínu nebo osmiprocentní inflaci. „Je to velmi neoblíbený prezident. Daleko víc lidí ho nemá, než má rádo. A věk je jedním ze dvou hlavních argumentů. Tím druhým je, že pro republikány, pro konzervativně smýšlející lidi, působí jako příliš progresivní, příliš levicový, příliš demokratický,“ popisuje publicistka a americká zpravodajka Deníku N Jana Ciglerová.

„Je dokonce jedním z nejméně oblíbených prezidentů americké historie. Teď se mu podařilo dostat popularitu zpátky nad 40 procent, ale loni v srpnu po odsunu vojáků z Afghánistánu klesl pod 40 procent – bylo dokonce období, kdy překonal nepopularitu Donalda Trumpa,“ dodává novinářka.

Čtěte také

Osobně se domnívá, že se Biden ani nebude znovu ucházet o křeslo prezidentské, což ale nemůže před volbami do Kongresu říct, aby své spolustraníky neoslabil.

„Na druhou stranu jeho tým říká, že ve chvíli, kdy bude kandidovat Trump, půjde do toho i Biden. Protože je to pro ně challenge a souboj dvou eg. Takže si ty volby sjedeme znovu,“ naznačuje. 

Hlavní proud kritiky Bidena nastane až po těchto kongresových volbách.
Jana Ciglerová

Teď to ale vypadá, že Biden nemá velkou podporu ani u svých demokratických spolustraníků, kteří už veřejně diskutují o jeho věku.

Čtěte také

„Zatím se to objevuje sporadicky, hlavní proud kritiky nastane až po těchto kongresových volbách, protože jsou natolik chytří, aby věděli, že si nemohou oslabit své šance na zvolení.“ 

„Pokrývala jsem kongresové volby už v roce 2018 a bavila jsem se tehdy s jejich stratégy a ptala se, koho nominují na prezidenta. Odpověděli jménem Joe Biden, což jsem považovala za legraci, ale oni to mysleli skutečně vážně. To znamená, že Biden není žádná z nouze ctnost. Byl připravený na kandidaturu dva roky dopředu.“ 

Bude USA dál podporovat Ukrajinu?

Podle novinářky je rusko-ukrajinský konflikt a americká vojenská pomoc zatím za téměř 18 miliard dolarů tím, co naopak demokraty a republikány po dlouhé době spojilo.

Kongres se obmění spíš o extrémistické republikány. Nikdo neví, co nás dál čeká.
Jana Ciglerová

„Tento Kongres se teď obmění a republikánských kandidátů jen do sněmovny bude přes 400. Asi třetina z nich jsou různí konspirátoři a popírači voleb, což tematicky spěje k tomu, že to budou i odmítači pomoci Ukrajině proti Rusku. Nějakých 90 procent z nich má jistou nebo velmi solidní šanci se do Kongresu dostat.“

„To znamená, že se Kongres obmění spíš o ty extrémistické republikány, a tak teď nikdo neví, co nás dál čeká.“

Čtěte také

Vzdělaní Američané ale podle novinářky stále chápou, že finanční pomoc je jediný způsob, jakým se Amerika může v mírové situaci angažovat ve válce – a navíc bez toho, aby se angažovala.

„Na druhé straně lidé extrémistického ražení už poukazují na to, že zbrojní průmysl USA  začíná být vyčerpaný. Že zbraní odevzdali hodně a že trvá docela dlouho je zas vyrobit.“

„Já k tomu dodám bonmot: Kdyby se sebraly všechny poloautomatické pušky, které mají běžní Američané v domácnostech, tak by to Ukrajině dost pomohlo a vydrželo na pár let,“ uzavírá Jana Ciglerová. 

Kamala Harrisová prezidentkou

A co viceprezidentka Kamala Harrisová? Ta v médiích moc vidět není. „Když Biden vyhrál demokratickou nominaci díky černošským hlasům, respektive podpoře Afroameričanů, tak za svou podporu také něco chtěli. Dominantní skupinou těchto voličů jsou ženy, které až z 99 procent volí demokraty. A Biden jim za to ,dal‘ Kamalu Harrisovou a první černošskou soudkyni Nejvyššího soudu.“

Čtěte také

„Harrisová ale dostala docela těžké úkoly – také myslím, že si s Bidenem zrovna ,nesedli‘, takže na ni převelel v podstatě neřešitelné úkoly. Například imigraci nebo situaci na jižní hranici USA. Ona se s tím pere, co může, ale podle mnohých ne moc úspěšně,“ hodnotí novinářka. 

Pokud se Biden rozhodne ve druhém prezidentském období nekandidovat, mohla by podle zákulisních informací za demokraty kandidovat právě Harrisová, ale tyto spekulace jsou prý předčasné. 

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související