Když covid pozitivní pacient musí na sál, může operatéra ochránit digitální 3D mikroskop

1. prosinec 2020

Každý pacient, který se podrobuje operaci v Ústřední vojenské nemocnici, jde na sál s dostatečně čerstvým výsledkem koronavirového testu. Někdy ale zákrok nemůže čekat, až se člověk zotaví. Pak přichází na scénu nejmodernější technologie.

„Nejnebezpečnější fází je začátek a konec anestezie, kdy se do dýchacích cest zavádějí propojení na dýchací přístroj. V tu chvíli je samozřejmě na sále co nejméně lidí a nutný personál je co nejvíce chráněn,“ popisuje průběh operace pacienta nakaženého koronavirem David Netuka, přednosta Neurochirurgické a neuroonkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

A dodává, že anesteziologický tým je samozřejmě speciálně oblečen: „Mají prakticky celotělové skafandry.“

Neurochirurg potřebuje mikroskop

Při neurochirurgických operacích, zejména pokud jde o zákrok na mozku pacienta, je potřeba zvětšení. Klasicky se používá optický mikroskop, ale pokud leží na sále nakažený pacient a lékař se chrání obličejovým štítem, nedostane se operatér k okulárům přístroje.

Čtěte také

V takovém případě najde využití digitální trojrozměrný mikroskop, kdy se lékař nedívá skrz samotný mikroskop, ale operaci sleduje na 3D monitoru.

Neurochirurgická klinika 1. lékařské fakulty a ÚVN takovou technologii zrychleně pořídila na počátku koronavirové pandemie a dnes už je standardní součástí vybavení, vysvětluje Netuka.

Trojrozměrný mikroskop má své výhody i pro mediky, kteří tak mohou sledovat reálný obraz operace.

Jak 3D mikroskop funguje? Jak složité je operovat v době pandemie? Odpoví reportáž, kterou připravil Martin Srb.

Spustit audio