Když doma vládne alkohol. Co dělat, když je v rodině někdo závislý?

26. duben 2021

Závislost na alkoholu je velký problém. Co si počít ve chvíli, kdy moc pije někdo z rodičů nebo dokonce sourozenců? Kde hledat pomoc?

Když se v rodině u někoho objeví problémy s nadměrným pitím alkoholu, může to ostatním členům domácnosti, zvlášť dětem, přijít jako velká ostuda. Takové domácí trable se ale bohužel týkají docela velkého množství holek a kluků. A tak se to Romana Růžičková a Bára Downes rozhodly probrat.

V Česku se alkohol smí pít až od osmnácti let. To už jste určitě někdy slyšeli a určitě vás před ním dospělí varovali. Ale jak poznat, když to s alkoholem přehání někdo z vašich blízkých? O tom se zas tak moc nemluví.

Co je to závislost?

Někteří lidé mají sklony k závislostem. Když už člověk bez alkoholu nemůže být, je závislost silnější než jeho vůle a sám většinou přestat nedokáže. Je vlastně nemocný a potřebuje léčbu. Navíc dlouho dokáže tenhle svůj problém skrývat.

Jak poznat, kdy už je někdo závislý? Znamená to, že má neustále nalitou skleničku, nebo je to jinak? „Závislost začíná tehdy, když má alkohol kontrolu nad námi a ne obráceně. A hlavně tehdy, kdy kvůli němu začínáme mít problémy v rodině, nebo v práci. Není to tedy v množství vypitých skleniček, ale v problémech, které to přináší,“ vysvětlila Bára.

Když si všimne i okolí

A jaké problémy s sebou závislost nese, kromě těch zdravotních? Kvůli opíjení může být doma dusno a hádky. Opilý člověk nemá zábrany a často dělá podivné věci, které by ho jinak nenapadly.

Může si třeba chtít povídat uprostřed noci a budit ostatní členy domácnosti. Někdy ho někdo musí přivést domů, nebo někde usne venku a toho si pak všimne i okolí a může rodinu začít pomlouvat.

Co všechno se v rodině děje, když je v ní opilec? Proč se lidé opíjejí? Kde hledat pomoc? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související