Když mi bylo třináct, zjistil jsem, že je všechno možné. Vojtik je zjevení slovenské popové scény

31. červenec 2023

Mladý hudebník, který na konzervatoři vystudoval herectví, vzbudil nedávno na YouTube pozornost českého i slovenského publika svým hitem Detvianský sen. Následovalo EP o rozměrech alba, kde mezi lovesongy tematizuje coming out i hluboké emoce a společenskou kritiku. Popově znějící a žánrově svobodné písně už si zahrál na nejednom festivalu a ve zběsilém tempu hodlá pokračovat.

„Detvianský sen by neměl takovou úspěšnost, kdyby do toho nevstoupili slovenští umělci z alternativní scény a nesdíleli ho svému publiku,“ popisuje Vojtik promyšlený a zatím povedený vzestup své kariéry. Za tímto virálním úspěchem je ale potřeba vidět cestu, kterou si jako autor začínající v romském folklorním souboru prošel.

„Když mi bylo třináct, byl jsem posedlý Tumblrem a celou tou estetikou alternativní pop ženy. Zjistil jsem, že všechno je možné,“ vzpomíná na své inspirace, ale také období, kdy mu internet poskytl technické nástroje k neomezenému sebevyjádření.

Vedle indie hudebnice Ethel Cain se odkazuje k hudebnicím jako Lana Del Ray nebo Lorde. Sám by chtěl fungovat jako postava, která pomůže mladým lidem získat sebevědomí a sílu dokázat to, co chtějí. „Je to takový stereotyp, ale ve mě tenhle pocit vyvolala Lady Gaga, nejvíc svým vystupováním, vším tím extravagantním v éře mezi lety 2009 a 2015,“ zmiňuje Vojtik další jméno.

Texty začínal, jako spousta jiných, psát v angličtině, ale teď zpívá ve své rodné slovenštině, která ho podle jeho vlastních slov ani v zahraničí nemusí limitovat. „Každý jazyk se dá poslouchat, když je to dobře udělané,“ dodává.

Jak rychle po svém EP vydá Vojtik další projekt? A jak zní satirický pop? Zjistíte v rozhovoru.

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka