Když nemůžete do koncertní síně, pusťte si ji k sobě domů. Každé poledne vám na Vltavě držíme místo

Poslouchejte živou hudbu z českých a evropských pódií. Záznamy vystoupení předních umělců vám nabízíme v Poledním koncertu každý den.

Živé vysílání

  • pondělí  sobota 12:05–13:30
  • neděle 12:20–13:30

Vybíráme z programu

  • Od 5. dubna Týden s Igorem Stravinským
  • Od 12. dubna Legendy pěveckého umění
  • 17. dubna Mimořádný koncert violoncellisty Václava Petra a klavíristy Davida Marečka
  • Od 3. května Terezínští autoři

Hledání umělecké svobody Igora Stravinského

V týdnu od 5. dubna uvedeme cyklus pořadů k 50. výročí úmrtí skladatele.

Inspirace ruským folklórem, okouzlení jazzem, návrat k osvědčenému řádu starých forem v neoklasicismu i experiment se skladatelskou technikou serialismu – to vše poznal a ve svém díle zvěčnil Igor Stravinský, jehož životní pouť se uzavřela 6. dubna 1971. Poslechněte si sérii koncertů. Začínáme v pondělí 5. dubna.

Na Poledním koncertě nás nejvíc baví, že má tolik tváří, kolik jen může dobrá koncertní série mít. Ta naše je navíc celoroční a do tři sta pětašedesáti polední se vejde opravdu spoustu dobré hudby. Rádi pro vás vybíráme čerstvé studiové nahrávky, ale i ty staré, na které už padl prach a zasluhují jednou za čas jemně odfouknout.

Čtěte také

Jezdíme na nejlepší české festivaly a nahráváme pro vás koncerty, které nás zajímají. Chceme, abyste je slyšeli taky. Tradičně vysíláme například Letní slavnosti staré hudby, Smetanovu Litomyšl, Concentus Moraviae nebo Pražské jaro. A nezůstáváme pouze doma, díky našim evropským kolegům vás můžeme přiblížit na koncertní pódia v Londýně, Salcburku nebo třeba v Lisabonu. V našem vysílání se také pravidelně objevují koncertní řady BBC.

Na přípravě koncertů se 365 dní v roce podílejí pražští redaktoři Michaela Vostřelová, Vojtěch Babka, Zdeněk Havlíček a Alena Maršíková Michálková, regionální kolegové Renáta Spisarová z Ostravy a Jan Hlaváč z Brna a naši spolupracovníci Lukáš Hurník a Monika Jägerová.


Nejnovější články