Když se otevřou nebesa, dá se natočit něco neskutečného, pochvaluje si režisér Marián Polák

21. duben 2022

Natočil první celovečerní film o české přírodě, který běžel v kinech. Režisér Marián Polák ale tvrdí, že profese autora přírodopisných dokumentárních filmů je hlavně o stovkách hodin čekání, než se záběr povede.

Marián Polák pochází a stále žije v Opatově na Svitavsku. To mimo jiné také znamená být obklopen krásnou krajinou, hlubokými lesy nebo přírodní rezervací Králova zahrada, kde jsou na jaře kilometrové koberce bledulí. Úzký vztah k přírodě si režisér nacházel už od raného dětství. A po skončení střední školy se pak rozhodoval, jestli jít studovat přírodovědu, nebo dokumentární film, protože ho také velmi bavilo fotografování. „Zkoušky na FAMU byly dřív a já se tam dostal, tak bylo rozhodnuto,“ říká s úsměvem Marián Polák.

Do přírody i s alergií

Brzy se mu ale podařilo jeho oba zájmy skloubit. Tématem jeho dokumentárních filmů totiž začala být právě příroda. Jak sám říká, není to ale vůbec jednoduché, protože příroda se v podstatě vůbec režírovat nedá.

Film Planeta Česko ukazuje divočinu přímo za domem

A nejde jen o divoká zvířata, ke kterým se velmi těžko přes jejich instinkty dostává. Je velmi složité točit také květiny. „Může se stát, že třeba kvůli suchu vykvetou později nebo ten rok vůbec nevykvetou, a to vy vůbec netušíte,“ popisuje. Podle něj vlastně ani nejde natočit přírodovědný film za jeden rok. Ideální je mít na to tři sezóny. A profese autora filmů o přírodě je pak také o tom, být v přírodě v podstatě neustále.

Nástrah při tvorbě dokumentárních přírodovědných filmů je velká spousta. Může jít i o limity vlastního těla, třeba alergie na pyl, která se nevyhýbá ani jeho autorům. „Máte třeba krásný záběr a do toho přijde kýchnutí a všechno je ztracené,“ bere to ale Marian Polák s humorem.

Autor přírodopisných filmů pracuje i na procházce v lese

Zvířata také prý okamžitě poznají, když člověk daný záběr velmi potřebuje. Cítí z něj nervozitu a ta je také zažene. Naopak jsou pak chvíle, kterým Marián Polák říká, že se otevřou nebesa. Je to kouzelný okamžik, ve kterém příroda dovolí natočit něco neskutečného a přesně tak, jak to režisér potřebuje. Marián Polák je také důkazem toho, že za jejími krásami není nutné jezdit na konec světa. Stačí vyjít jen za dveře svého domu. To bylo také jedním z hlavních témat jeho celovečerního přírodovědného filmu Planeta Česko.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.