Když steak chutná jako špinavý hadr. Stovky milionů lidí trápí poruchy čichu

8. leden 2022

Pacienti, kteří kvůli viróze ztratili čich, můžou z ranní kávy cítit odpadky nebo zkažené maso. Informuje o tom časopis Chemical Senses. Tým badatelů, který se tím zabýval, zjistil, že zmíněný jev zvaný parosmie se týká častěji mladších pacientů a žen.

Vědci se dosud hlavně zabývali tím, jak moc a jak dobře dokážeme cítit. Autory nové studie naopak zajímaly kvalitativní čichové poruchy. Ty patří také k příznakům dlouhého covidu.

Čtěte také

„Nechcete mít rok dojem žvýkání špinavého hadru, když jste chtěli pojídat steak,“ uvádí příklad infektolog a epidemiolog Petr Smejkal. 

I v Česku žijí lidé, kteří měli covid loni v květnu a stále necítí, mají parosmii. Lékař popisuje, že i po malé, lehce symptomatické infekci se s nemocí mnohdy potýkají až rok. 

„Není na to lék, ale postihuje to podpůrné buňky, ne čichové neurony,“ podotýká Smejkal. Článek, který to dokládá na případu covidu, vyšel v časopise Cell.

Čichové halucinace

Někteří pacienti cítí neexistující pach. Může to být třeba cigaretový kouř, i když v blízkosti není kuřák. Tento typ poruchy častěji postihuje střední generaci, lidi ve věku 41 až 50 let.

„Jsou lidé, kteří kolem sebe cítí růže v lednu. Mají čichové halucinace, u nichž není známý zdroj,“ vysvětluje biolog Jan Havlíček, který se tematikou čichu dlouhodobě zabývá. 

Jsou lidé, kteří kolem sebe cítí růže v lednu. Mají čichové halucinace, u nichž není známý zdroj.
Jan Havlíček

S poruchami čichu bývají spojené i další potíže. 43 procent pacientů mělo deprese, někteří hubli a jiní naopak přibývali na váze. „Část lidí přestane mít chuť na jídlo,“ popisuje vědec.

Zacpaný nos 

Z jiné studie z odborného časopisu American Journal of Otolaryngology plyne, že máme-li zacpaný nos, roste šance, že se nám koronavirem ochromený čich spraví.

Čtěte také

Čtyřem z pěti pacientů, kteří se zúčastnili studie, se čich a chuť vrátily obvykle za půl roku poté, co o tyto smysly přišli, nebo i později. Do půl roku se uzdraví asi 80 procent lidí.

„Když si ale vezmeme zbylých 20 procent, jsou to stovky milionů nakažených, kteří stále trpí poruchu čichu,“ varuje Havlíček.

Náhrada sluchu

Do studie se zapojilo více než tři tisíce respondentů z USA. Vědci z dat mimo jiné vyčetli, že lidé mladší 40 let se ze ztráty čichu zotavili spíš než starší pacienti.

Spoluautoři studie Daniel Coelho a Richard Constanzo už před covidem začali vyvíjet implantát, který by mohl pomoci čich obnovit. Technicky by byl princip podobný jako u kochleárních implantátů, které nahrazují poškozený sluch. 

Poslechněte si celou Laboratoř o vztahu krevních skupin a některých nemocí, o poruše čichu po některých virózách a dočasné chvále zacpaného nosu. Debatují infektolog Petr Smejkal, biolog Jan Havlíček a herec Kajetán Písařovic. Moderuje Martina Mašková. 

Spustit audio

Související