Klostermann a Šumava. Pořad ke 100. výročí úmrtí spisovatele

28. červen 2023

Pořad k 100. výročí úmrtí Karla Klostermanna připravila a uvádí Alena Blažejovská. Zazní pásmo Barbory Fukalové, v němž nás „svou“ Šumavou provedou Karel Klostermann, Eliška Krásnohorská a Adolf Heyduk. Současnou Šumavou pak Alenu Blažejovskou provázejí básníci Ondřej Fibich, Radek Štěpánek a literární vědec Michal Hořejší. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravila a uvádí: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 28. 6. 2023
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

V červenci uplyne sto let od úmrtí spisovatele spojeného se Šumavou – Karla Klostermanna. Ve své době byl podle bohemisty Michala Hořejšího z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích považován za autora dobrodružné literatury a byl vydáván a čten vedle verneovek. Přesto se stali právě Klostermann a jeho dílo iniciačními, pokud jde o naše současné vnímání Šumavy. O Šumavě ve své době psali například Adolf Heyduk a Eliška Krásnohorská – právě jejich texty byly v roce 1883 zařazeny do prvního dílu vlastivědných Ottových Čech, věnovaného Šumavě. Klostermann byl kmenovým autorem jiného nakladatele – J. R. Vilímka, a tak se jeho texty ve sborníku neobjevily. Vztah konkurence, ale i společné lásky k Šumavě předpokládá u všech tří autorů dramatizované pásmo studentky JAMU Barbory Fukalové. Exponuje fiktivní situaci, kdy se zmínění spisovatelé na cestě Šumavou potkávají a vzájemně „trumfují“ ukázkami ze svých děl.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.