Kniha naučí, jak vyrobit produkty pro zdraví a doplňky do domácnosti z včelího vosku

9. květen 2018

Jak si vyrobit domácí svíčky, mýdla, balzámy, krémy nebo peelingy popisuje kniha Včelí vosk. Její autorkou je Petra Ahnertová, vyšla v nakladatelství Metafora. Zalistovala jí Mirka Nezvalová v pořadu Dámská jízda.

Včelí vosk je zázrak včelího úlu. Včely jej používají k vytváření pláství, v nichž se líhnou a vyvíjejí larvy. Vy z něj můžete zhotovit cokoliv od svíček přes balzám na rty po dekorační látku.

Kniha nabízí informace o včelím vosku, tipy a techniky na jednoduchou výrobu doplňků do domácnosti a produktů pro zdraví, recepty na voňavá mýdla, balzámy, masti a další.

Základní recept na mast

Potřebujete:
žlutý včelí vosk (40 g, 20%)
bylinný olejový extrakt (158 g, 78,5%)
vitamin E olej (2 g, 1%)
směs esenciálních olejů (1 g, 0,5%)
nádoby na vodní lázeň
kuchyňská váha
lžíce nebo měchačka
4 plechovky, každá 56 g

Ve vodní lázni rozpusťte včelí vosk v bylinném olejovém extraktu. Olej nesmí být příliš horký, aby se nezničil výluh.

Sundejte ze sporáku a přidejte vitamin E a, chcete-li, esenciální oleje.

Důkladně promíchejte a nalijte do nádobek. Máte-li umělohmotné kelímky, nejdříve se ujistěte, že směs není příliš horká.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.