Knihu Praskliny dopsala před koronou. Pak se některé scény staly realitou

19. červen 2020

Na Zemi se zničehonic snese velká bílá zářící koule, která lidem neškodí, ale ani jim nic nepřináší. Proč se zjevila a jak na ni postavy románového debutu Kláry Vlasákové zareagují?

Úvodní scéna může mylně vzbudit očekávání sci-fi zápletky, jenže neobvyklý objekt je, podobně jako pandemie koronaviru, pouze zvýrazňovačem hlubokých společenských problémů. „V březnu, kdy začala karanténní opatření, jsem dokončovala poslední korektury před tiskem. Byla jsem nepříjemně překvapená, že v textu nacházím paralely až podobné situace s tím, co se děje – třeba jak to vypadá, když se zavřou školy,“ přiznává autorka, dramaturgyně a scénáristka Klára Vlasáková. 

Fascinovalo mě obětování se ve chvílích, kdy to není potřeba.

„Na začátku mě fascinoval fenomén obětování se, ať už pro práci nebo pro lásku. Co když ale tato oběť není vůbec potřeba?“ zamýšlí se Vlasáková. V Prasklinách se dotýká témat jako vyhoření, exekuce, nadužívání psychofarmak ale také zhoršující se klimatické krize, nicméně ve svém románu vidí naději: Nebylo mým cílem dovést lidstvo na okraj katastrofy. A jak dodává, knize nechybí humor, pravda, místy trochu černý a kafkovský.

Čtěte také

Se svými postavami často nesouhlasím nebo bych s nimi vedla vášnivý dialog, kdybychom se potkali. Pro mě je důležité, že se je snažím pochopit a zmapovat jejich vnitřní svět a motivace. Nejvzdálenější je mi Oto, otec tří dětí, ale z ohlasů na knížku vyplynulo, že k této postavě se čtenáři nejvíc vztahují, což mě dost překvapilo, přibližuje autorka první ohlasy na svou knihu.

Ojedinělý námět

Literární publicista Petr Nagy poznamenává, že v současné české próze psané ženami je námět Kláry Vlasákové, který v sobě spojuje prvky sci-fi, dystopie a environmentální krize, poměrně dost originální. Nagy se pak vydává dál po stopách některých motivů Prasklin a připomíná mimo jiné román Jezero Bianky Bellové, básnickou skladbu Olgy Stehlíkové O čem mluví Matka, když mlčí či starší román Daniely Hodrové Perunův den, který s Prasklinami pojí motiv sekty.

Klára Vlasáková: Praskliny

Souhlasí autorka s připodobněním svého debutu k románům jihokorejské autorky Han Kang, jak se jí píší kafkovsky absurdní a groteskní scény a na co dbá, když píše rozhlasové hry pro děti s nelehkými tématy jako smrt nebo kyberšikana? Poslechněte si celý záznam s hudebním výběrem Václava Havelky.

Spustit audio

Související