Knihy schované za průhlednou fasádou. Přelouč vybrala podobu nové knihovny

5. březen 2020 10:25

V Přelouči vybrali ze čtyř architektonických návrhů novou podobu knihovny. Zastupitelé se jednohlasně shodli na tom, že postaví budovu navrženou architektkou Soňou Formanovou.

V letošním roce dají vypracovat projekt, příští rok nejspíš požádají o dotace. „Knihovnu obklopují skleněné lamely. Nakonec převážil názor, že knihovna má mít vzhled naší doby, ukázat, co se teď staví,“ řekl místostarosta Ivan Moravec (Nezávislí pro Přelouč).

Lidem v internetové anketě se nejvíc líbila historizující knihovna od Pavla Maléře. Město teď čeká projektování a pak žádost o evropské dotace, knihovna by mohla být hotová v roce 2022 nebo 2023.

FOTOGALERIE: Soutěžní návrhy, ze kterých zastupitelé vybírali

Cenu stavby místostarosta odhaduje na 50 milionů korun bez DPH. V tom ale není započítané vybavení knihovny a demolice budovy, která stojí na rohu náměstí, což bude stát dalších 10 nebo 20 milionů korun, dodal Moravec.

Dům ve 20. letech minulého století koupila Občanská záložna a ve dvoupatrové stavbě bydleli její úředníci. Potom tam byl internát zemědělského učiliště.

Dvůr pro akce i zašívárna

Na uvolněném místě chce radnice postavit novou knihovnu, protože teď je v Občanské záložně a nemá tam dost místa ani odpovídající zázemí pro čtenáře i zaměstnance. Architektka Formanová navrhla základní tvar knihovny jako „krabici plnou informací“. V čele ji oklopují vertikální a horizontální lamely.

Knihovna bude mít dva vstupy, v jedné části tři a v druhé části čtyři podlaží, plochou střechu a venkovní terasy a dvůr pro konání akcí. Knihovna bude mít atrium s informačním pultem a šatnou a sál pro 100 lidí, v patrech jsou situované studovny, čítárny, tzv. zašívárna, půjčovny knih pro dospělé a děti a kanceláře knihovnic a knihovníků. Knihovna bude mít terasu. Patra jsou propojená výtahem. V suterénu má být archiv knih nebo technické zázemí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související