Koalice Karlových Varů není jednotná v postoji k letecké škole

11. prosinec 2018 13:00

Nejednotný postoj ke zřízení letecké školy má nová koalice města. Pavel Bouška (Karlovaráci) na zastupitelstvu navrhnul, aby město majetkově vstoupilo do krajského letiště.

Návrh Bouška, aby město majetkově vstoupilo do krajského letiště, a zamezilo tak záměru na vznik školy, ale neprošel. Koaliční hnutí ANO má k záměru kladný nebo opatrný přístup a chce dál jednat o podmínkách provozu školy, Karlovaráci jsou spíše proti. Podle Boušky by letecká škola a s ní související hluková zátěž poškodila podmínky v obcích okolo i v samotných lázních.

Lidé poprvé demonstrovali proti zřízení letecké školy

Podle ředitele letiště Václava Černého je karlovarský terminál pro školu vhodný a ani roční zisk není prý zanedbatelný

Na letišti v Karlových Varech má příští rok začít pracovat pobočka soukromé letecké školy. Lidé z okolních obcí proti záměru poprvé demonstrovali.

„Stojíme před rozhodnutím, zda chceme leteckou školu, nebo zachovat lázně s několikasetletou tradicí,“ dodal Bouška. Navrhnul, že by se Karlovaráci částečně vzdali svého volebního plánu na MHD zdarma za cenu toho, že by část peněz šla na provoz letiště.

Zdeňku Batíkovou z ANO ale argumenty petentů z obcí okolo letiště nepřesvědčily. „Když si někdo koupil pozemek u letiště, tak počítal s tím, že tam budou létat letadla,“ uvedla. Na argument, že škola letišti nepřinese výrazný zisk, opáčila, že další peníze do města přinesou studenti například za ubytování nebo stravování.

Primátorka pochybnosti o jednotě koalice mírnila

„Návrh byl jen názor pana doktora Boušky. On sám bydlí přímo v Olšových Vratech a chápu, že se ho to dotýká, ale my jsme měli jednání koalice a jasně jsme se dohodli, že budeme jednat s krajem i nadále,“ řekla primátorka Pfeffer Ferklová z ANO.

Primátorka nadále kladla důraz na spolupráci s krajem: „Tím, co tu navrhnul zastupitel Bouška, se budeme muset zabývat. Ale jednáme s hejtmankou o zřízení školy a hejtmanka jasně deklarovala, že pokud budeme proti škole, tak ona po nás bude požadovat nějakou finanční spoluúčast. Nepadla ale žádná částka. Myslím si, že město by do letiště vstupovat nemělo a pokud ano, tak nejdřív musí být na stole finanční požadavky, které by kraj měl.“

Na zastupitelstvu také několikrát zaznělo, že letiště patří kraji a je jen na něm, jestli odpor obcí bude zohledňovat. Navíc tím, že letiště je veřejné a provoz na něm řídí Řízení letového provozu, nemůže ani kraj ovlivnit četnost příletů a odletů letadel.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související