Koaliční kompromis. Vláda navrhuje posílení rodičovské o 50 tisíc korun a o jeden rok méně na její čerpání

29. srpen 2023

Poslanci se v úterý budou zabývat posílením rodičovské. Vláda ji chce navýšit o 50 tisíc korun. Dohromady by tak matky nebo otcové měli nárok na 350 tisíc korun, ovšem doba čerpání příspěvku by se zkrátila ze čtyř na tři roky.

Čtěte také

Částka 50 tisíc korun je výsledkem jednání celé vládní koalice. „Navrhoval jsem jak vyšší částku pro zvýšení rodičáku, tak i zvýšení pro děti, které se narodily ještě v průběhu roku 2023. Toto je výsledek kompromisu v době, která je pro rozpočet a veřejné finance velmi složitá,“ říká ministr práce a sociální věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Poslanec Aleš Juchelka z ANO naopak prosazuje navýšit rodičovskou o 100 tisíc korun. „Peníze bychom získali ze státního rozpočtu, tak jako všechna ministerstva. Kompromis 50 tisíc korun akceptujeme, nicméně máme dva pozměňovací návrhy, a to je navýšení o 100 tisíc a druhá varianta o 75 tisíc, a to z důvodu, že reálná část rodičovského příspěvku pro každého pečujícího klesla právě o tuto částku,“ tvrdí.

Hodnotu nemá pouze rodič na pracovním trhu

Čtěte také

Podle Jurečky bude nadále zachováno pravidlo, jaké platí i dnes, že čtvrtý rok může rodič zůstat doma se souhlasem zaměstnavatele, což znamená, že částku rodiče vyčerpají do tří let, ale čtvrtý rok mohou být ještě doma.

„Chceme zachovat rodičům a rodinám tu velkou flexibilitu. Zároveň to byl určitý požadavek koaličních partnerů, kteří usilovali obecně o zkrácení rodičáku i v té zákonné podobě na období ještě kratší než tři roky.

To se podařilo uhájit, protože hodnotu má nejen rodič, který je na pracovním trhu, ale větší hodnotu má také rodič, který se opravdu dobře věnuje výchově svého dítěte,“ říká Jurečka.

Nedostupnost předškolní péče

Čtyřletá doba fungování pečujícího u dítěte je velmi flexibilní, domnívá se Juchelka. „Rodič může odejít po půl roce do zaměstnání stejně tak jako po čtyřech letech. My budeme podporovat, aby čtyřletá rodičovská fungovala i z důvodu poklesu dítěte na matku,“ míní.

„Myslím si, že máme jednu z nejlepších péčí z hlediska mateřské i rodičovské v Evropě. Tři roky zkomplikují celé řadě rodičů život, poněvadž ve vzdálenějších oblastech nefunguje taková dostupnost předškolní péče jako třeba ve větších městech,“ dodává.

Jurečka namítá, že je to naopak – k horší dostupnosti péče dochází právě ve městech a okolí.

Tři kroky k rozšíření kapacit

K rozšíření kapacit předškolních zařízení je podle Jurečky nutná dohoda mezi ministerstvem zdravotnictví a školství na úpravě a určitém rozvolnění podmínek pro kapacity v mateřských školkách.

Čtěte také

„Podporujeme rozvoj dětských skupin, kdy financujeme 100 procent nákladů na takovéto zřízení a je to určeno jak pro obce, tak pro nevládní neziskové organizace.“

Zároveň existuje možnost dětské sousedské hlídací skupiny. „Tato výpomoc funguje v Německu, v modelu Tagesmutter, kdy jeden rodič či někdo, kdo k tomu má kompetentní vzdělání, může pohlídat až čtyři další děti. Stát je na to finančně připraven přispět,“ vysvětluje.

Podle Juchelky by ale mohl nastat odliv pedagogických pracovníků.

Poslechněte si celý pořad Ranní Plus v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související