Kočky jako herní hrdinky: Jsou neposlušnými domácími mazlíčky i drápkatými rytířkami v lesklé zbroji

23. duben 2021

Šárka s Lukášem milují kočky. Jarda se sice považuje spíše za psího člověka, což demonstroval sestavením vlastního seznamu pěti nejlepších psích her, tentokrát ale společně debatují primárně o hrách, kde hlavní roli sehrávají mňoukající bytosti.

Kočičích her existuje celá řada: od jednoduchých aplikací připomínajících Tamagoči, které virtuální formou nahrazují mazlíčky třeba alergikům, přes vizuální novely o toulavých číčách hledajících domov až po RPG a adventury, kde antropomorfním kočkám z jejich původní podstaty víceméně zbyly jen špičaté drápky, kožíšek a tvar lebky.

Asi vůbec nejstarší hrou s podobnou tematikou je pak skákačka Alley Cat z 80. let, která tehdy šokovala svou divokou neonovou paletou i drzou černou kočkou, která utíkala před štěkajícími psy a odvážně se vrhala do popelnic.

Čtyřnohé chlupaté uzlíčky ale často zvládají nést i náročnější děj než jen naplňování základních potřeb. Za roztomilou stylizací animovaného Night in the Woods se ukrývá vážný příběh o dospívání, návratu do maloměsta a depresích. V A Street Cat’s Tale je toulavé koťátko náročné vůbec udržet při životě, čímž hra poukazuje na problematiku opuštěných zvířat, a v The Cat and the Coup si dokonce zahrajete za kočku prvního demokraticky zvoleného íránského prezidenta během pokusů o jeho svržení.

Mezi hrami s kočkami se ale samozřejmě najdou i tituly čistě oddechové, jako třeba relaxační Cat Goes Fishing s rybářskou náplní přesně odpovídající názvu či Cats Organized Neatly, kde za doprovodu nevtíravé hudby skládáte kočky různých tvarů a velikostí do různorodých místností.

Poslechněte si celý díl Questu o kočičích hrách, kde svůj prostor překvapivě dostanou i psi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.