Koleje Univerzity Pardubice dávají studentům v době epidemie až 80% slevu

3. duben 2020 06:10

Univerzita Pardubice nabídla kvůli epidemii koronaviru studentům ubytovaným na kolejích takzvaný udržovací režim. Platí jen 20 procent ceny kolejného a mohou pokoj občas užívat. Ostatním, kteří zůstávají, snížila poplatek o 25 korun denně.

„Pro studenty, kteří si chtějí ponechat pokoj a nejsou tu, nebo minimálně, jsme nabídli takzvaný udržovací režim. Odevzdají klíče, většinou je posílají poštou, a my je převedeme do režimu, že platí jen 20 procent kolejného,“ řekl ředitel Správy kolejí a menzy Pavel Ďurovec.

Věci si studenti můžou na kolejích nechat, klíče dostanou v recepci. Někteří vysokoškoláci potřebují přijet na zkoušky nebo například dokončit laboratorní práce. Udržovací režim již využilo asi 120 lidí. Na kolejích bydlí i zahraniční studenti. „Máme tu třeba 12 Italů, kterým skončil program Erasmus, a ti rozhodně domů jet nechtějí. Jsou rádi, že jsou tady,“ uvedl ředitel Správy kolejí a menz.

Z ubytování se mohou vysokoškoláci také odhlásit. Původně museli zaplatit měsíční výpovědní dobu, teď jim univerzita tento poplatek odpouští. Menza během epidemie v univerzitním kampusu nefunguje. Zaměstnanci zůstávají doma s plným platem kvůli překážce v práci. Vysoká škola chce na jejich mzdy získat státní příspěvek formou kurzarbeitu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související